Καστοριά

Καλή σχολική χρονιά (γράφει η Ειρήνη Χρηστάκη)

Έφτασε η στιγμή της έναρξης της σχολικής χρονιάς , μιας δύσκολης έναρξης για όλους μας. Φέτος οι συγκυρίες είναι περίπλοκες και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση, τα συναισθήματα μας δεν διακατέχονται από αυτά της χαράς για το νέο ξεκίνημα των παιδιών μας αλλά από τον προβληματισμό , το άγχος και τον φόβο για το λόγο που όλοι μας ξέρουμε και βιώνουμε καθημερινά εδώ και μήνες αλλά και για το αβέβαιο αύριο .

Η έναρξη του σχολικού έτους όπως και να έχει είναι αφετηρία για νέα ξεκινήματα, κυρίως εννοώ νέες βάσεις επικοινωνίας, καινούργιες ευθύνες και όρια που θα δώσουν στο παιδί αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

Θα πρότεινα στους γονείς με τη νέα σχολική χρονιά να επικεντρωθούν στην επικοινωνία με το παιδί τους, στο χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης που θα τους βοηθήσει να το καθοδηγούν με ασφάλεια μέσα από τις δυσκολίες και τις αναποδιές στο αύριο. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι το καλύτερο δώρο για να ανταπεξέρθουν τα παιδιά στη σχολική πραγματικότητα που δεν θα είναι ποτέ ρόδινη. Πάντα θα υπάρχει το πρόβλημα που θα ζητά τη λύση του. Σημασία έχει να μάθουμε στα παιδιά μας -και στον εαυτό μας- να μην το βάζουμε κάτω όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα θέλουμε. Γιατί το σχολείο, όπως και η ζωή, έχει δυσκολίες και ανατροπές.

Γι’ αυτό λοιπόν δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή καθοδήγηση των παιδιών μας και τις συζητήσεις που θα τα βάζουν σε έναν καλύτερο δρόμο σκέψης και συμπεριφοράς .

Ας μάθουμε στα παιδιά μας ότι στο σχολείο δεν θα δουν όλους τους συμμαθητές τους με τσάντες και παπούτσια μάρκας. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους πρωινό πριν το σχολείο. Ο πατέρας ή η μητέρα μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν κι άλλες πιο στενάχωρες καταστάσεις. Όλοι μπορεί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση διότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ας θυμίσουμε στα παιδιά μας πως καλό θα ήταν αν παρατηρήσουν κάποιο παιδάκι να κάθεται μόνο του , να ντρέπεται ή να φοβάται να το πλησιάσουν να του μιλήσουν και να το καλέσουν στη παρέα τους γιατί διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν να χάσουν από τη ζωή τους έναν σπουδαίο φίλο επειδή είναι πιο ψηλός ή πιο κοντός ,επειδή φοράει γυαλιά ή σιδεράκια, γιατί είναι χωρίς γονείς με δυσλεξία ή οτιδήποτε άλλο διαφορετικό από εμάς.

Έτσι το βράδυ κανένα παιδάκι δεν θα κοιμάται θλιμμένο στην σκέψη πως όταν ξημερώσει θα ξαναβρεθεί σε ένα αφιλόξενο μέρος νιώθοντας μοναξιά.

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν , ήσυχη και ασφαλή πάνω από όλα ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας χρόνο και χώρο να ανθίσουν σε ένα περιβάλλον που θα δίνει κίνητρα και ευκαιρίες για μεγάλωμα και νέες περιπέτειες στη ζωή και τη γνώση!

Back to top button