ΓούναΚαστοριά

H πανδημία “έκαψε” την ελληνική γούνα: Έκλεισαν πάνω από 400 επιχειρήσεις

Τεράστιο πλήγμα καταγράφει η αγορά της ελληνικής γούνας εξαιτίας της επέλασης του κορονοϊού. Τι αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου στο Sputnik.

 Από Λάμπρος Ζαχαρής

Στην «καρδιά» της ελληνικής γουνοποιίας, στην Καστοριά και στο Βόιο Κοζάνης, έχουν κλείσει πάνω από 400 επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη γούνα μέσα στο 2020 και ειδικά από την αρχή της πανδημίας.

Αυτό εξήγησε στο Sputnik o Απόστολος Τσούκας, Πρόεδρος στον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας»(εκ των παλαιότερων συνδέσμων Γουνοποιών της Ελλάδας).

H απαγόρευση του τουρισμού από Ρωσία, ΗΠΑ, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και αραβικές χώρες λόγω της πανδημίας έχει δημιουργήσει ντόμινο σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με απόλυτο πλήγμα στην αγορά της γούνας.

Στην Αθήνα τέσσερα μεγάλα καταστήματα έβαλαν λουκέτο, αναφέρει στο Sputnik o Αρτέμης Βαχτανίδης ιδιοκτήτης του καταστήματος γούνας Artemio Furs στο κέντρο της Αθήνας.

«Δεν υπάρχει μέριμνα για τον δικό μας κλάδο ενώ θα ήταν απαραίτητο. Αποτέλεσμα, τα λουκέτα. Οι γούνες στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τουρισμό, ο οποίος προερχόταν από τις χώρες που είναι αποκλεισμένες από την είσοδο στην Ελλάδα. Το ποσοστό των Ελλήνων αγοραστών ανέρχεται μόλις στο 5%» αναφέρει, τονίζοντας ότι και τα νησιά δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα.

Και εξηγεί:

«Το 90% των νησιωτικών καταστημάτων της γούνας δεν λειτούργησε φέτος. Η πλειονότητα των καταστημάτων σε Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη δεν άνοιξαν καθόλου. Στο πλαίσιο αυτό η γειτονική μας χώρα η Τουρκία, προσπάθησε να επωφεληθεί και, ανοίγοντας τα σύνορα στους Ρώσους, έστω για λίγο παρουσίασε κέρδη όσον αφορά τη γούνα».

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι η «Οδύσσεια» της ελληνικής γούνας ξεκίνησε από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο.

Από τους βασικούς πελάτες της Ελλάδας, η Ρωσία αντιμετώπισε επίσης το ζήτημα της υποτίμησης του νομίσματος το 2014.

Και μπορεί η γούνα να μην περιλαμβανόταν στη λίστα των προϊόντων που η Ρωσία έχει επιβάλει εμπάργκο, αλλά τελικά οι Ρώσοι ξεκίνησαν να προτιμούν περισσότερο τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα τους και να αποφεύγουν αυτά που παράγονται σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Το κακό ξεκίνησε με το ρωσικό εμπάργκο στο οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Ωστόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν άλλες εντολές τα τελευταία χρόνια» τονίζει ο Α. Τσούκας.

«Μέχρι πριν την πανδημία η κατάσταση απλώς προχωρούσε. Τώρα βρισκόμαστε πραγματικά στο μηδέν. Αυτή τη χρονιά το ταμείο δεν έχει καθόλου έσοδα καθώς τα προϊόντα της γούνας δεν μπορούν να πουληθούν πλέον ούτε σε εκθέσεις, σε δημοπρασίες η καλοκαιρινά μαγαζιά» προσθέτει ο Α. Τσούκας.

Μέχρι πρότινος, πριν την πανδημία, η Ελλάδα σχεδόν μονοπωλούσε τον δυτικό κόσμο στην παραγωγή της γούνας σε ποσοστό 10-15%, ενώ το υπόλοιπο 85% καλυπτόταν από την Ανατολή και συγκεκριμένα την Κίνα.

«Άμεσος ανταγωνιστής είναι η Ιταλία. Παλαιότερα η Ελλάδα διεκδικούσε πολύ μεγαλύτερο μερίδιο, ωστόσο η οικονομική κρίση, ο ανταγωνισμός από την Κίνα, αλλά και μια σειρά λαθών, έκανε πιο δυσμενείς τις συνθήκες για τους Έλληνες παραγωγούς της γούνας και το προϊόν τους» εξηγεί ο Α. Βαχτανίδης.

Οι παραγωγοί της γούνας τονίζουν ότι οι αρμόδιοι πρέπει να εστιάσουν στα προβλήματα αυτά.

«Η βοήθεια που δόθηκε στις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν μας εξυπηρετεί. Δεν έχουμε πληγεί απλώς, αλλά είμαστε κατεστραμμένες επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να συνεχίσει να γονατίζει ο κλάδος» καταλήγει ο Α. Τσούκας.

sputniknews.gr

 

Back to top button