ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (πρόγραμμα)

Με το Π.Δ.304/2001, το οποίο εκδόθηκε σε εξουσιοδότηση του Ν.2645/1998 καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Στην Π.Ε. Καστοριάς, οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
Ο φετινός εορτασμός θα γίνει στην πόλη της Καστοριάς σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα της 20ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 21ης Σεπτεμβρίου.
Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, Τραπεζών και Καταστημάτων Κοινής Ωφελείας από τη δύση του ηλίου της 20ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου.
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020
19:00 μ.μ.
Υποδοχή της Τίμιας Κάρας της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, στον Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος Καστοριάς
Ακολουθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020
Ώρα 07:00΄ π.μ.:
Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.
Ώρα 08:00΄ π.μ.:
Έπαρση της σημαίας στην πλατεία Μακεδονομάχων με την συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.
Ώρα 10:30΄ π.μ.:
Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος Καστοριάς
Ώρα 11:30΄ π.μ.:
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων.
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (Πλ. Μακεδονομάχων) από τους εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, Δημοσίων Οργανισμών και Ιδρυμάτων και οποιονδήποτε άλλον θελήσει να τιμήσει την εορτή κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 στα τηλέφωνα 24673 50216 ή 24673 50200.
Ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας από εκπρόσωπο του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών Καστοριάς
Τήρηση ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος
Πέρας τελετής – Αποχώρηση επισήμων.
Ώρα 08.20΄ μ.μ.:
Υποστολή σημαίας στην πλατεία Μακεδονομάχων.
Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.
ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς
Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος

 

Back to top button