Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Για τον 12μετρο φωτισμένο σταυρό στο Μαύρο Βουνό στους Μανιάκους (γράφει ο Βαγγέλης Αναστασίου)

https://fouit.gr/wp-content/uploads/2020/09/54321-4.jpg
Είπα και έγραψα πολλά αυτές τις μέρες με αφορμή τον 12μετρο φωτισμένο σταυρό στο Μαύρο Βουνό στους Μανιάκους.
Εδώ θα συνοψίσω, με ψύχραιμη ματιά.
Καταρχάς ας δούμε τις αισθητικές προεκτάσεις. Ανεξαρτήτως σχήματος ή συμβολισμού, μια σιδηροκατασκευή στην κορυφή ενός βουνού ορατή από όλη την περιοχή, είναι τουλάχιστον ακαλαίσθητη. Ειδικά δε τη νύχτα, ο έντονος λευκός (αυτο) φωτισμός δεν αφήνει περιθώρια να μην την προσέξεις, δεσπόζοντας αναγκαστικά στο φυσικό τοπίο, χωρίς όμως να προσδίδει το παραμικρό ενδιαφέρον. Απεναντίας, αποσπάει το ενδιαφέρον από τη γύρω ομορφιά που δημιουργούν τα μικρά φώτα της πόλης και οι αντανακλάσεις τους στη λίμνη. Και αν αυτό σε κάποιους μοιάζει με “γράφω ποιήματα κοιτάζοντας το φεγγάρι” ας συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή ότι η πόλη μας πλέον πουλάει κυρίως τουρισμό και κανένας τουρίστας πού έρχεται να δει την ατμοσφαιρική Καστοριά δεν θα εντυπωσιαστεί από μια φωτεινή βλαχομπαρόκ σκαλωσιά να δεσπόζει στον ορίζοντα. Αλλά και για εμάς, που ζούμε εδώ και το βλέπουμε καθημερινά στη βόλτα μας, αποτελεί μια πινελιά φωτεινής ασχήμιας.
Πάμε στο θρησκευτικό θέμα. Ναι, στην Ελλάδα πλειοψηφούν οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Για αυτό και οι χώροι λατρείας που έχουν είναι περισσότεροι. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ. Το βουνό ΔΕΝ είναι χώρος λατρείας. Το βουνό ΔΕΝ ανήκει μόνο στους χριστιανούς ορθοδόξους, ΟΥΤΕ η θέα της πόλης αποτελεί κτήμα τους -όπως δεν αποτελεί κτήμα καμίας θρησκείας. Το γεγονός ότι οι Χ.Ο. πλειοψηφούν, ΔΕΝ τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν του κεφαλιού τους, προκαλώντας και απαξιώνοντας όλους όσοι δεν ασπάζονται την ίδια πίστη. Με τη λογική αυτή, στην Ελλάδα πλειοψηφούν οι Ολυμπιακοί. Να στήσουμε εμβλήματα του Ολυμπιακού και να πούμε στους ΠΑΟΚτσήδες “σκάστε γιατί είστε λιγότεροι”΄; Και μη μου πείτε πως συγχέω τη θρησκεία με την ομάδα. Όλα είναι Πίστη, αυτό που κάνει τον καθένα να σηκώνεται με αισιοδοξία από το κρεβάτι του. Δεν είμαι υποχρεωμένος να ασπαστώ τη δική σου Πίστη, ούτε να την έχω να μου κατσικώνεται στην καθημερινότητά μου. Κι επειδή σαφέστατα δεν γίνεται για κάθε διαφορετικό δόγμα/ ομάδα/ κόμμα/ ιδεολογία να στήνουμε κι από ένα φωτεινό ικρίωμα στο βουνό, το συνετό είναι να μη στήσει κανένας. Αλλιώς έχουμε διχασμό μεταξύ μας -καλή ώρα. Εδώ να πω ότι το να αποκαλείς τη φωτεινή σκαλωσιά που στήθηκε “μπούρδα”, δεν προσβάλλεις τον σταυρό, αλλά την κατασκευή αυτή καθεαυτή. Πάντως, πάλι με θέμα την χριστιανική πίστη, δεν ταιριάζει και πολύ στις διδαχές του Ιησού περί ταπεινότητας ο τεράστιος φωτισμένος σταυρός, ούτε φυσικά οι ειρωνείες του Αθανασίου προς εμάς που διαφωνούμε. Αλλά αυτά σας αφήνω να τα λύσετε με τον Θεό σας.
Από νομική σκοπιά, από ότι φαίνεται η συγκεκριμένη φωτεινή εγκατάσταση δεν έχει πάρει ούτε πολεοδομική άδεια, ούτε άδεια από το Δασαρχείο, ούτε ρευματοδότηση, αποτελεί δηλαδή πλήρη αυθαιρεσία και παρανομία. Αναμένοντας τις Αρχές να επιληφθούν, υπενθυμίζω ότι υπάρχει σχετικός νόμος που απαγορεύει τις φωτεινές εγκαταστάσεις -αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πλέον δεν υπάρχουν μεγάλες φωτεινές επιγραφές παντός τύπου. Εδώ να πω ότι θεωρώ τη σιωπή του Δήμου απαράδεκτη, όπως επίσης και τις δημόσιες απαντήσεις φορέων του “τι σας ενοχλεί;”. Μας ενοχλεί, δεν μας εκφράζει και προσβαλλει την αισθητική μας. Και -αν σας διαφεύγει- είμαστε κι εμείς δημότες που πληρώνουμε κανονικότατα τους φόρους και αγαπάμε εξίσου τον τόπο. Αυτά τα “είμαστε εκλεγμένη Αρχή όλων των Καστοριανών” πήγαν περίπατο.
Τέλος, θέλω να σταθώ στον κύριο Αθανασίου, που με περίσσια ειρωνεία, αλαζονεία και απαξίωση (βαθιές χριστιανικές πρακτικές; ), καταφέρθηκε εναντίον των συμπολιτών του και να ρωτήσω πώς γίνεται ο πρόεδρος ενός Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος να αγνοεί έννοιες όπως “αισθητική φυσικού τοπίου” και “φωτορύπανση”;
Αλλά σιγά μην πάρω απάντηση…

Ο Σάκης Αθανασίου απαντά στον Βαγγέλη Αναστασίου

Μανιάκοι: Ύψωσαν τεράστιο σταυρό στο Μαύρο Βουνό (φωτογραφίες – βίντεο)

Back to top button