Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά: Μετά την άρση του lockdown οι καταγγελίες των γυναικών τριπλασιάστηκαν

Μείωση των καταγγελιών γυναικών για ενδοοικογενειακή βία την περίοδο του lockdown λόγω του εγκλεισμού των θυμάτων

Σε περιόδους κρίσης, σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία και τους ειδικούς επιστήμονες, υπάρχει σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η διαπίστωση καταγράφηκε την περίοδο της κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού και την επιβολή του lockdown, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών.

Αυτό ήταν και το θέμα της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης «covid-19 και ενδοοικογενειακή βία: Συμπεράσματα, δράσεις και αποτελέσματα από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδος».

Και το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Συμβουλευτικών Κέντρων της Θεσσαλονίκης, ήταν ότι υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, που διαπιστώθηκε όμως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία με θύματα τις γυναίκες μειώθηκαν στη διάρκεια του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19, λόγω του εγκλεισμού του ίδιου του θύματος με τον θύτη, ενώ υπήρξε κατακόρυφη αύξηση τους αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που σε μερικά μάλιστα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών τετραπλασιάστηκαν».

Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση στη συζήτηση που έγινε για τα συμπεράσματα των Συμβουλευτικών Κέντρων, σχετικά με τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία μετά την άρση του lockdown.

Η Μαρία Παπαλαμπροπούλου, κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καστοριάς, που ήταν στη «κόκκινη περιοχή», ανέφερε ότι από την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία έγιναν 90 συνεδρίες, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι τη προηγούμενη εβδομάδα ζήτησαν για πρώτη φορά βοήθεια 15 γυναίκες.
«Ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις γυναικών και παιδιών που ήταν φυλακισμένοι σε ένα περιβάλλον από το οποίο δεν μπορούσαν να ξεφύγουν. Περάσαμε δύσκολα με το καθολικό lockdown, ενώ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι καταγγελίες τριπλασιάστηκαν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο larissanet.gr

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς στη Βουλή (βίντεο)

 

 

 

Back to top button