Κόσμος

Κυρώσεις κατά του ιρανικού υπ. Άμυνας και του Μαδούρο, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σειρά τιμωρητικών μέτρων εναντίον 27 προσώπων και οντοτήτων, που στοχεύουν κυρίως το ιρανικό υπουργείο Άμυνας και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στο όνομα της τήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν, μια κίνηση που αμφισβητείται από την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που «παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα στις ΗΠΑ όσων βοηθούν τον εφοδιασμό, την πώληση ή τη μεταφορά συμβατικών όπλων στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

«Το ιρανικό καθεστώς ψεύδεται αδιαλείπτως» για τις πυρηνικές του προθέσεις «και απαγορεύει την πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, αιτιολογώντας ακόμη μια φορά την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015, με βάση την οποία η Τεχεράνη δεσμευόταν να μην αποκτήσει ατομικά όπλα.

«Η κυβέρνησή μου θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να εμποδίσει τις ιρανικές φιλοδοξίες σε θέματα πυρηνικών, βαλλιστικών και συμβατικών όπλων», είπε.

«Τα μέτρα μας σήμερα είναι μια προειδοποίηση που πρέπει να εισακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου.

Το νέο διάταγμα αυτό στοχεύει επίσης τον Μαδούρο, τον οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί ως παράνομο πρόεδρο.

«Για σχεδόν δύο χρόνια, διεφθαρμένοι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη συνεργάζονται με το παράνομο καθεστώς στη Βενεζουέλα για να παρακάμψουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», δήλωσε ο Πομπέο.

Παρομοίως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του υπουργείου Άμυνας του Ιράν και σε δύο από τους οργανισμούς του που είναι αρμόδιοι για τον εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων και των στρατιωτικών βιομηχανιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν, παρών στην ίδια συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε επίσης μέτρα εναντίον έξι προσώπων και τριών οντοτήτων που συνδέονται με τον Ιρανικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (OIEA). Και το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε πέντε άτομα που συνδέονται με τον OIEA στη μαύρη λίστα περιορισμών στις εξαγωγές όπλων.

Τα περισσότερα από τα πρόσωπα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα κυρώσεων της Ουάσινγκτον βρίσκονταν στην πραγματικότητα ήδη σε άλλες μαύρες λίστες των ΗΠΑ και, επομένως, οι ανακοινώσεις φαίνεται να είναι ως επί το πλείστον συμβολικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε το Σάββατο ότι πρακτικά «όλες» οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας επανήλθαν σε «ισχύ», μετά την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον την 20ή Αυγούστου να ζητήσει να κινηθεί σχετική διαδικασία. Κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, αυτό συνεπάγεται επίσης ότι δεν θα εκπνεύσει η ισχύς του εμπάργκο στην πώληση συμβατικών όπλων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που τυπικά θα αρθεί την 18η Οκτωβρίου.

Αλλά τα 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιτείνουν πως η κίνηση της Ουάσινγκτον είναι άκυρη και δεν επιφέρει κανένα νομικό αποτέλεσμα, καθώς ο Πομπέο επικαλέστηκε μια ρήτρα της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Σάββατο ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια μετά τη ανακοίνωση των ΗΠΑ πως «επανήλθαν» σε ισχύ οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, διότι «θα φαινόταν πως υπάρχει αβεβαιότητα» για το ζήτημα.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία – στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες – τόνισαν την Παρασκευή στο ΣΑ ότι οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια για την επιβολή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ξανά δεν θα έχει «κανένα νομικό αποτέλεσμα».

«Η χώρα που είναι σήμερα απομονωμένη, δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά το Ιράν», εκτίμησε εντούτοις ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία να εφαρμόσουν αυτές τις κυρώσεις», επέμεινε.

Back to top button