Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Σειρά συναντήσεων εργασίας είχε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος Κάλι Κυριακίδου

Σειρά συναντήσεων εργασίας με αξιωματούχους και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη Υπουργείων, καθώς και Τεχνικούς Συμβούλους της Περιφέρειας, πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος, Καλλιόπη Κυριακίδου το διήμερο 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020.

Η κα Κυριακίδου συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Μαρίτσα Δημήτριο και τους Συμβούλους του Υφυπουργού, αλλά και με το Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας, κ. Παπαγιαννίδη Δημήτριο. Βασικό σημείο ενδιαφέροντος ήταν ο σχεδιασμός της Περιφέρειάς μας για έργα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας. Στα πλαίσια αυτά και για τη διαμόρφωση οδικής συνείδησης συμφωνήθηκε η διοργάνωση σειράς σεμιναρίων επιμόρφωσης με Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου. Επιπλέον, συζητήθηκε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών σε σχέση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε επαφή με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Σδούκου Αλεξάνδρα. Συζητήθηκε το αίτημα της Περιφερειακής Αρχής για επέκταση της ειδικής λόγω απολιγνιτοποίησης προσαύξησης 10% του βασικού ποσοστού επιχορήγησης στο επικείμενο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σε όλη την έκταση της Περιφέρειας και συγκεκριμένα στις ΠΕ Γρεβενών και Καστοριάς, με τη Γενική Γραμματέα να δεσμεύεται να εξετάσει τη δυνατότητα αυτή. Παράλληλα, τέθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη το θέμα των κορεσμένων δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος και πώς αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη ενεργειακών έργων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, που θα ενίσχυε το τοπικό εισόδημα στις περιοχές αυτές. Επίσης, έμφαση δόθηκε στην ηλεκτροκίνηση, διεξοδική ήταν η ανάλυση σχετικά με τα νέα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Τα εν λόγω σχέδια αφορούν στη χωροθέτηση των υποδομών φόρτισης εντός του αστικού ιστού της Περιφέρειας και αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των πράσινων μετακινήσεων και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της αειφορικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας. Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντικές ήταν και οι αναφορές στα οικονομικά και αναπτυξιακά κίνητρα του νέου Νόμου 4710/2020 για την ηλεκτροκίνηση που αφορούν στην Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε το Konrad-Adenauer-Stiftung Greece and Cyprus και η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών, υπήρξε η ευκαιρία συνομιλίας με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμα Χρίστο. Προτάθηκε από την Αντιπεριφερειάρχηη οριζόντια διασύνδεση των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) τόσο μεταξύ τους όσο και με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) για την ανάπτυξη της γνώσης επί των δημοσίων έργων. Επίσης, τονίστηκε η σημασία της διασύνδεσης της Πολιτείας Καινοτομίας που αναπτύσσεται στην Αθήνα με το τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης ThessINTEC, αλλά και με το Πεδίο Ενεργειακής Έρευνας και Τεχνολογίας που προτείνεται στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της Απολιγνιτοποίησης. Στο κλείσιμο της κουβέντας επισημάνθηκε η ανάγκη για fast track διαδικασίες όσον αφορά στη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών, καθώς δυστυχώς όταν για αυτές η έγκριση χρηματοδότησης δίνεται σε διάστημα πολλές φορές και μεγαλύτερο των δύο ετών, σαφώς παύουν να είναι πλέον καινοτόμες και έτσι χάνει η Χώρα μας πολλές ευκαιρίες.

Τέλος, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ της Περιφέρειας, των Δήμων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συζητήθηκαν διεξοδικά τα επόμενα απαιτούμενα βήματα με την ομάδα Τεχνικών Συμβούλων της Περιφέρειας. Προγραμματίστηκαν οι επόμενες ενέργειες και από την πλευρά των συμβούλων παρουσιάστηκαν σε πρωτογενές στάδιο οι αναπτυξιακές ευκαιρίες της Ενεργειακής Κοινότητας.

Back to top button