Καστοριά

Στην «καγκελαρία» του Κυριάκου Μητσοτάκη η Μαρία Αντωνίου!

Η επίλεκτη ομάδα που στελεχώνει τον πρωθυπουργό σε όλους τους τομείς

Και με τη «βούλα» πλέον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα λειτουργεί η… καγκελαρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Του Κώστα Παπαχλιμίντζου

Η Προεδρία της Κυβέρνησης, για την οποία αντλήθηκε έμπνευση από τη λειτουργία του γραφείου και των υπηρεσιών γύρω από τον εκάστοτε καγκελάριο της Γερμανίας, συστάθηκε πέρυσι τον Αύγουστο με τον νόμο για το επιτελικό κράτος. Είναι μια αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, που υπάγεται στον πρωθυπουργό, τον οποίο υποστηρίζει στην άσκηση των καθηκόντων του. Τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη της κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κάποιοι έχουν γραφείο στη Βουλή και ορισμένοι στο Μέγαρο Σταθάτου, στην Ηροδότου.

Τώρα, λοιπόν, που το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον οργανισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, έχει και τυπικά ολοκληρωθεί ο πυρήνας της κυβέρνησης, που αποτελείται μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο από πέντε πρόσωπακλειδιά, όσα και οι επικεφαλής των αντίστοιχων γραμματειών:

  1. Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Είναι ουσιαστικά το Νο 2 στο Μαξίμου. Η θέση που παλαιότερα ονομαζόταν «διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού», με ευρεία καθήκοντα εποπτείας και συντονισμού του κυβερνητικού έργου και την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.
  2. Στέλιος Κουτνατζής, Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων. Ο δικηγόρος και λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ και διδακτορικό στο Δημόσιο Δίκαιο στη Γερμανία, είχε διατελέσει και νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στην κυβέρνηση Σαμαρά.
  3. Θανάσης Κοντογεώργης, Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Αλλος ένας απόφοιτος της Νομικής (Αθηνών) και του Χάρβαρντ (δημόσια διοίκηση) στον στενό κύκλο του Μαξίμου, που είχε, μάλιστα, διατελέσει νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι και το 2014, παρέχοντας υποστήριξη στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στον υπουργό Οικονομικών, στο υπουργείο Πολιτισμού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
  4. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Απόφοιτος του Ιστορικού Αρχαιολογικού της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την ΑΣΟΕΕ. Εχει εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης και της πολιτικής επικοινωνίας, ενώ ήταν επί σειράν ετών συνεργάτης της Αννας Διαμαντοπούλου.
  5. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Εργου. Με μεγάλη πείρα στη Δημόσια Διοίκηση, έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως διευθυντής της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ελέγχου της Αρχής Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΣΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ο στενός πυρήνας του πρωθυπουργού δεν είναι, ωστόσο, μόνο οι πέντε παραπάνω γραμματείς. Μεταξύ των γραφείων που προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, μαζί με το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού, είναι και τα ακόλουθα:

  • Τύπου, με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσιόδρα και αναπληρωτές τον Αργύρη Παπαστάθη και τον Γιώργο Ευθυμίου.
  • Επικοινωνίας, με επικεφαλής την Κύρα Κάπη.
  • Στρατηγικής και Πολιτικής Επικοινωνίας, με επικεφαλής τον Γιάννη Βλαστάρη, που είναι και ο λογογράφος του πρωθυπουργού.
  • Διπλωματικό γραφείο, με διευθύντρια την πρέσβη Ελένη Σουρανή και αναπληρωτή τον Γρηγόρη Δελαβέκουρα.
  • Νομικό γραφείο, με επικεφαλής τον λέκτορα του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνο Μαστρομανώλη.
  • Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, μια θέση που «χηρεύει» μετά την παραίτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου.
  • Οικονομικό, όπου τα ηνία κρατάει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Πατέλης, ο οποίος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σχεδόν εργαζόταν ως οικονομολόγος και αναλυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα.
  • Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και επικεφαλής τη Μαρία Αντωνίου

ΑΠΟ ΤA PARAPOLITIKA.GR

anoixtoparathyro.gr

Back to top button