Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος πολεμιστή Κωνσταντίνος Ζαφειριάδης (του Θωμά Μπατσούκα)

Απεβίωσε την Παρασκευή 18/09/2020 στα Τρίκαλα σε ηλικία 102 ετών ο υπεραιωνόβιος βετεράνος πολεμιστής του Β΄παγκοσμίου πολέμου Κωνσταντίνος Ζαφειριάδη του Ζήση. Ήταν ο τελευταίος από τους υπερασπιστές των οχυρών του Μεταξά στο Ρούπελ (οχυρό Παλιουριά).
Γεννημένος στον Αηλιά Κοζάνης (σήμερα Άγιος Ηλίας Καστοριάς) το 1918 λίγο μετά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο, όταν ξεκινούσε η μεγάλη περιπέτεια της Μικρασιατικής καταστροφής.
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο χωριό του. Μετά, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του ξενιτεύτηκε στα Τρίκαλα  λόγω φτώχειας  προς ανεύρεση εργασίας.
Με την έναρξη του Β΄παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στα οχυρά ΜΕΤΑΞΑ  (οχυρό Παλιουριά). Νοέμβριος του 39 στα οχυρά σε βάθος 35 σκαλοπατιών (όπως μου διηγήθηκε δύο χρόνια πριν) σε διπλά κρεβάτια, με πλευρίτιδα από την πολύ υγρασία, υπερασπίζονταν τα πάτρια εδάφη μέχρι τον Απρίλιο του 41. Μετά την παράδοση των οχυρών, οι Γερμανοί τους τίμησαν για την ανδρεία τους παρουσιάζοντας όπλα και αφού τους πήραν τον οπλισμό τους άφησαν να φύγουν προς Βουλγαρία.
Ήταν ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος εκτέλεσε το καθήκον του προς την πατρίδα ,όπως και πολλοί άλλοι Αηλιώτες.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα, όπως και πολλοί κάτοικοι του Αγίου Ηλία  (Λιμπίσοβο). Εργάστηκε ως κεραμοποιός και πρωτοστάτησε στην ίδρυση Συνεταιρισμού Κεραμοποιών. Μετά την συνταξιοδότησή του, τον περισσότερο καιρό έμενε στο χωριό.
Ευτύχισε στη ζωή του να δημιουργήσει και να χαρεί μια θαυμάσια οικογένεια  την οποία υπεραγαπούσε και προστάτευε μέχρι το τέλος του.
Οι αρχαίοι Έλληνες ταύτιζαν την ευδαιμονία με το καλό τέλος. Ένα τέτοιο  τέλος επιφύλαξε η μοίρα και στον εκλιπόντα Κωνσταντίνο Ζαφειριάδη. Αιωνόβιος και πλέον, κατά τα τελευταία χρόνια βίωσε την στοργή των αγαπημένων του προσώπων, της οικογενείας του. Το σεβασμό και την αγάπη όλων των πατριωτών στα Τρίκαλα, των συγχωριανών του στον Άγιο Ηλία και των κατοίκων της γύρω περιοχής.
Σεβαστέ μου θείε ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Αιωνία σου η μνήμη.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια σου.
ΥΓ. Σε ερώτηση μου (κατά την συνέντευξη) ποιο είναι το μήνυμά σου προς τους νέους , μου απάντησε: Έζησα τον πόλεμο από την αρχή μέχρι και το τέλος του εμφυλίου.  Εύχομαι να μη ξαναγίνει πόλεμος πολύ δε περισσότερο εμφύλιος.Να αγαπάνε οι νέοι την πατρίδα και να γίνουν καλύτεροι από εμάς.-
Θωμάς Α. Μπατσούκας
Άγιος  Ηλίας, 19/09/2020

Back to top button