Καστοριάφωτορεπορτάζ

Καστοριά: Λαμπρός πρώτος εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδη (φωτογραφίες)

Διατελέσαντος Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και μαρτυρικώς τελειωθέντος στην Αμάσεια του Πόντου εν έτει 1923

Ένα σημαντικό γεγονός για την τοπική Εκκλησία της Καστοριάς, αλλά και για ολόκληρη την Εκκλησία έλαβε χώρα κατά την 26η και 27η Σεπτεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδου, του και διατελέσαντος Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και μαρτυρικώς τελειωθέντος στην Αμάσεια του Πόντου.

Το απόγευμα του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Προ του Εσπερινού, ο Εφημέριος του Χιλιοδένδρου, π. Πέτρος Τερζίδης κόμισε την τιμία κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Βασιλείου, ο οποίος – κατά πληροφορίες – κηδεύθηκε από τον Άγιο Πλάτωνα. Έτσι, στον Ιερό Ναό όπου λειτουργούσε ο τιμώμενος άγιος, τελέσθηκε ο Εσπερινός με την παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο και Καστορίας Σεραφείμ.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, εψάλη ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις ιερές ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος και Καστορίας κ. Σεραφείμ. Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο επιχώριος Μητροπολίτης, ο οποίος, χρησιμοποιώντας τη φράση του αποστόλου «Συνεργοῦντες δὲ καὶ παρακαλοῦμεν μὴ εἰς κενὸν τὴν χάριν τοῦ Θεοῦ δέξασθαι ὑμᾶς», ανέφερε τον προβληματισμό του αποστόλου γιατί οι άνθρωποι της εποχής του δεν μπορούν να κρατήσουν τη χάρη του Θεού.

Αυτός ο προβληματισμός μεταφέρεται και στη σημερινή εποχή για τον άνθρωπο-δέκτη, ο οποίος, δεχόμενος τη χάρη του Θεού, μπορεί να την κρατήσει ή να την αποβάλλει. Ο προορισμός όμως του πιστού ανθρώπου είναι να γίνει μια δεξαμενή της χάριτος του Θεού.

Μία τέτοια δεξαμενή κατέστη και ο Άγιος Νεομάρτυς Πλάτων, και γι’ αυτό άντεξε το φρικτό μαρτύριό του. Περιέγραψε δε με λεπτομέρεια τον βίο του νέου αγίου, και σημείωσε την ιδιαίτερη ευλογία που έχουν οι πιστοί οι οποίοι λειτουργούνται στον Ναό που λειτουργούσε ο τιμώμενος άγιος.

Στο τέλος, μετέβησαν στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου όπου φυλάσσονται τα οστά του Γερμανού Καραβαγγέλη, Πρωτοσύγκελλος του οποίου διετέλεσε ο Άγιος Πλάτων, τελέστηκε Τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

mkastorias.gr

 

 

 

Back to top button