Καστοριά

Κυριακάτικη βόλτα στο Ενυδρείο Καστοριάς – Φωτογραφίες και εντυπώσεις

https://www.aboutkastoria.gr/wp-content/uploads/2020/09/120458609_647484705765483_7909981057397261629_n.jpg

Οι Φθινοπωρινές, είναι από εκείνες τις Κυριακές που δύσκολα βρίσκεις κάτι να σε βγάλει από το σπίτι, ειδικά και αν αυτό προϋποθέτει ετοιμασία των μικρών μελών της οικογένειας, χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, κολατσιό, έξτρα ρουχισμό κι εξοπλισμό κλπ.

Μια τέτοια Κυριακή, αποφασίσαμε να μην κατευθυνθούμε σε ένα τραπέζι παραλιακού καφέ ή εστιατορίου, αλλά να επισκεφθούμε το Ενυδρείο Καστοριάς.

Σε ελάχιστο χρόνο από το κέντρο της πόλης, βρεθήκαμε στην είσοδο του εντυπωσιακού, ομολογουμένως, κτιρίου όπου συστεγάζονται το Ενυδρείο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.

info: Η είσοδος εκείνη την ημέρα ήταν ελεύθερη, το εισιτήριο όμως κοστίζει 4€ (υπάρχει και μειωμένο). Μπορείτε να το επισκεφθείτε όλη την εβδομάδα, εκτός Δευτέρας, 09.00 – 17.00

Ήταν η πρώτη φορά στα 8 χρόνια λειτουργίας του που το επισκεφθήκαμε, αν και περνάμε απ’ έξω καθημερινά.

Το μεγαλύτερο ενυδρείο ψαριών γλυκού νερού στα Βαλκάνια, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς των επισκεπτών την περιοχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι περισσότεροι Καστοριανοί έχουν κάποια ανάμνηση επίσκεψης σε αυτό, όπως  και σε άλλα μουσεία/attractions της πόλης.

Με συγκρατημένη διαθεση περάσαμε στην αίθουσα όπου φιλοξενούνται διάφορα είδη ψαριών και οργανισμών που ζουν σε λίμνες και σε ποτάμια της χώρας. Καλή θερμοκρασία, χαμηλός φωτισμός, καθαριότητα και 49 δεξαμενές τοποθετημένες σε έναν ομορφο χώρο με μικρή τεχνητή λίμνη, γέφυρα και προσωμοίωση ποταμού.

Με μάσκα προστασίας στο πρόσωπο, τηρώντας τα μέτρα για τον Covid, χαζεύαμε τις δεξαμενές και τις περίτεχνες πιρουέτες των γυαλιστερών ενοίκων τους.

Οι αντιδράσεις της μικρής, στην πρώτη της επίσκεψη σε ανάλογο χώρο, κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις, επιβεβαίωσαν την ορθότητα της επιλογής μας.

Μεγάλη στάση στη λιμνούλα όπου πηγαινοερχόντουσαν πολλές χελώνες και ψάρια, προσφέροντας ένα ευχάριστο θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

Στην έξοδο, μια γεύση από το Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό, χωρίς όμως εμφανείς πληροφορίες ή παρότρυνση για επίσκεψη, σε κάποιον που δε θα αναρωτηθεί.

Η περιήγησή μας δε διήρκησε πολύ. Έγινε χωρίς ξεναγό. Αρκετές από τις δεξαμενές ήταν εκτός λειτουργίας, μια καραβίδα μάλιστα είχε αρχίσει να αποσυντίθεται. Το μαγαζακι με τα σουβενίρ, σχεδόν περνά απαρατήρητο.

Οι αναγραφόμενες πληροφορίες μπροστά στις δεξαμενές χρήσιμες και κατατοπιστικές, δε θα αφήσουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα σε εκείνους που έχουν περισσότερες ανησυχίες από το να μάθουν απλά κάποια είδη ψαριών που δεν  γνωριζουν.

Σίγουρα το ενυδρείο δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο του Ηρακλείου ή της Λισαβόνας σε μέγεθος και ποικιλία, μπορεί όμως να αποτελέσει μια ευχάριστη αφορμή για οικογενειακή έξοδο. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί και με ξενάγηση στον περιβάλλοντα χώρο, όπου θα βρει κανείς άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως λίμνη με γέφυρα, ανεμόμυλο, νερόμυλο, στάβλο, υπαίθριο φούρνο, κιόσκια κλπ…

Ένα μικρό πάρκο αναψυχής, λίγα μόλις μέτρα από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής,  το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να αποτελεί πόλο έλξης δεκάδων οικογενειών κατά τους θερινούς μήνες όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Παρά την άκρως ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία που αποκτήσαμε οικογενειακώς, δε θα μπορούσαμε να επισημάνουμε τις προφανείς ελλείψεις, τη δυνατή αίσθηση ότι ο χώρος του ενυδρείου (δεξαμενές, τεχνητό ποτάμι) και έξω από αυτόν, χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις συντήρησης, καθώς η φθορά αρχίζει να φαίνεται.

Πάνω από όλα θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την συντονισμένη αξιοποίηση και των 3 χώρων που προαναφέραμε, ώστε να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για επισκέπτες και ντόπιους.

Γιατί όχι να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στην Σπηλιά του Δράκου ή το Βυζαντινό Μουσείο, με κοινό εισιτήριο, ώστε να γίνει ακόμα πιο δελεαστικό πακέτο για επισκέπτες. Κορυφαία τάση σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς…

Αν διαβάσει κανείς σχόλια στην Google και το Trip Advisor, θα διαπιστώσει ότι τα 4€ για το Ενυδρείο ξενίζουν, όπως και τα 6€ για 20′ στην Σπηλιά του Δράκου.

Κλείνοντας, θα προτρέπαμε όλους τους Καστοριανούς να επισκεφθούν τα (λιγοστά) αξιοθέατα της περιοχής μας με τα παιδιά τους και να επιλέξουν κάποιες Κυριακές του χρόνου να ζουν ως τουρίστες στον τόπο τους…θα τον ανακαλύψουν και θα τον σεβαστούν/αγαπήσουν περισσότερο!

Φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο Ενυδρείο και τον περιβάλλοντα χώρο στο aboutkastoria.gr

Χ.Κ. & Σ

 

 

 

 

 

Back to top button