Καστοριά

Ξεκινά η πώληση της ΛΑΡΚΟ

Την αυλαία για το διαγωνισμό πώλησης της Λάρκο ανοίγει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δημοσίευσε τις προσκλήσεις για την πρόσληψη νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για την πώληση της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρεία -που έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης- το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, ενώ το 33,4% κατέχει η Εθνική Τράπεζα και το 11,4% η ΔΕΗ.

Η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση κατέστη εφικτή καθώς ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η διαιτησία μεταξύ της Λάρκο και του Ελληνικού Δημοσίου για την κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας.

Η διαιτησία δικαίωσε το Ελληνικό Δημόσιο ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου για τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς (για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία που ανήκουν στο δημόσιο από το ΤΑΙΠΕΔ και για τα μεταλλεία που ανήκουν στην εταιρεία από τον ειδικό διαχειριστή).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε για την υπαγωγή της Λάρκο σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ την διενέργεια διαγωνισμού για την μίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων των ορυχείων που ανήκουν στο Δημόσιο και αυτή τη στιγμή έχουν παραχωρηθεί στη Λάρκο.

Επίσης το ΤΑΙΠΕΔ θα διενεργήσει το διαγωνισμό για την μίσθωση του εργοστασίου “smelter” ενώ ο ειδικός διαχειριστής θα προκηρύξει  πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση του συνόλου ή μέρους στοιχείων του ενεργητικού της Λάρκο, δηλαδή για τα μεταλλεία που ανήκουν στην εταιρεία.

Η Λάρκο λειτουργεί ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, το οποίο επεξεργάζεται τους λατερίτες που εξορύσσει η εταιρεία για την παραγωγή σιδηρονικελίου. Η εταιρεία διατηρεί δικαιώματα εξόρυξης σε τέσσερις περιοχές: τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), τα ορυχεία της Εύβοιας, τα ορυχεία της Καστοριάς και το ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.

Πλέον, μετά τη διευθέτηση της τελευταίας εκκρεμότητας, εκτιμάται ότι ο διπλός διαγωνισμός για την πώληση της Λάρκο θα προκηρυχθεί εντός του Οκτωβρίου ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα, εμφανίζονται αισιόδοξες για την έκβαση του εγχειρήματος, σημειώνοντας ότι έχει εκδηλωθεί προκαταρκτικό ενδιαφέρον από επενδυτές για τον επικείμενο διαγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία βρίσκεται σε πολυετή πορεία απαξίωσης παράγοντας χρέη και ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι οφειλές της προς προμηθευτές, Δημόσιο και ΔΕΗ ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

capital.gr

Back to top button