Καστοριά

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

«Όχι» του Αζέρου προέδρου σε συνομιλίες με την Αρμενία – Aρνητικός και ο Αρμένιος πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απέρριψε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη γειτονική Αρμενία για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις του Γερεβάν είναι «απαράδεκτες» μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Αλίεφ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αρμενία, δεδομένης της στάσης που τηρούν επί του παρόντος οι ηγέτες της χώρας.

Ο Αζέρος πρόεδρος είπε επίσης ότι η σύμμαχος της χώρας του Τουρκία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας «σταθεροποιητικό» τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της» είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού Su-25, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η Αρμενία, είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Ο Αλίεφ είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν μαχητές από τη Συρία στη ζώνη των συγκρούσεων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας ότι αυτή η πληροφορία είναι “ fake news”. «Δεν υπάρχουν Σύροι μαχητές. Δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο», πρόσθεσε.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός απορρίπτει την έναρξη συνομιλιών με τους Αζέρους

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απέρριψε την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πασινιάν είπε ότι «το κλίμα δεν είναι το σωστό» για συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

Η Τουρκία διαψεύδει ότι κατέρριψε αρμενικό στρατιωτικό αεροπλάνο

Η Τουρκία διέψευσε σήμερα ότι κατέρριψε αρμενικό στρατιωτικό αεροσκάφος όπως την κατηγορεί το αρμενικό υπουργείο Άμυνας εν μέσω μαχών ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και σε αυτονομιστές που υποστηρίζονται από το Γερεβάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία κατέρριψε ένα αρμενικό μαχητικό είναι απολύτως ψευδής», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Ατούν.

«Η Αρμενία όφειλε να αποσυρθεί από τις περιοχές που κατέχει αντί να καταφεύγει σε αυτή την φτηνή προπαγάνδα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε επίσης τις κατηγορίες του Γερεβάν.

«Η πληροφορία αυτή είναι ένα νέο ψέμα στο πλαίσιο της αρμενικής προπαγάνδας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του Βαγκίφ Ντιαργκάλι.

«Ένα αρμενικό αεροσκάφος SU-35 καταρρίφθηκε από ένα τουρκικό F-16 που προερχόταν από την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν», είχε ανακοινώσει η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, Σουσάν Στεπανιάν, σε μήνυμα στο Facebook, διευκρινίζοντας πως ο Αρμένιος πιλότος του αεροσκάφους «πέθανε σαν ήρωας».

Η Τουρκία, βασικός υποστηρικτής του Μπακού στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του».

Η Τουρκία θεωρεί πως η Αρμενία κατέχει το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω εχθρικών προς το Μπακού αυτονομιστών που αυτοανακήρυξαν εκεί μια δημοκρατία το 1991 με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε να τερματιστεί η αρμενική «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ ώστε να σταματήσουν οι φονικές μάχες στις οποίες αντιπαρατίθενται αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει «τα κατεχόμενα εδάφη του»

Η Τουρκία διαβεβαίωσε σήμερα πως είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ του Μπακού και των αυτονομιστών που στηρίζει η Αρμενία.

«Η Τουρκία θα είναι πλήρως δεσμευμένη στο να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Επισημαίνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν «απλά επιδιώκει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών κοντά στη γραμμή του μετώπου και να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του», ο Αλτούν εκτιμά πως «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο ο επιτιθέμενος και το θιγόμενο μέρος στο όνομα της λεγόμενης αρχής της ουδετερότητας».

Οι δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας γίνονται λίγο αφότου το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από το να «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και να εργαστεί για την ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι από την Κυριακή.

Ο Μπάιντεν καλεί την κυβέρνηση Τραμπ να ζητήσει από την Τουρκία να μην εμπλακεί στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζητήσουν από την Τουρκία να μην εμπλακεί στη διένεξη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι ένα τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα αρμενικό Su-25. Η Άγκυρα ωστόσο διέψευσε αυτήν την πληροφορία.

«Με τα θύματα να αυξάνονται ταχύτατα εντός και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να καλέσει αμέσως τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Πρέπει επίσης να ζητήσει από άλλες χώρες -όπως η Τουρκία- να μην εμπλακούν σε αυτή τη σύγκρουση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπάιντεν.

___

Η Αρμενία δημοσιοποίησε σήμερα σε κυβερνητικό ιστότοπο φωτογραφίες από τα συντρίμμια ενός πολεμικού αεροπλάνου SU-25, όπως αναφέρει, που καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αρνηθεί την κατηγορία του Γερεβάν ότι τουρκικό μαχητικό αεριωθουμενο F-16 κατέρριψε το αρμενικό αεροπλάνο σκοτώνοντας τον πιλότο του. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα πως ο πιλότος ήταν ο επισμηναγός Βαλέρι Ντανέλιν.

Στο Μπακού, ένας βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως δύο αρμενικά μαχητικά Su-25 καταστράφηκαν σήμερα, καθώς συνετρίβησαν σ’ ένα βουνό, και κατηγόρησε το Γερεβάν ότι λέει ψέματα ότι ένα από τα αεροπλάνα του καταρρίφθηκαν.

«Τα δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν αμφότερα σ’ ένα βουνό και εξερράγησαν και καταστράφηκαν. Αυτό δείχνει πως η αρμενική στρατιωτική ηγεσία δεν παρέχει ακριβή πληροφόρηση στους πολίτες της και το κοινό», δήλωσε ο βοηθός του προέδρου Χικμάτ Χατζίγεφ.

ΑΠΕ

Back to top button