ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Ένα μοναδικό παζλ χιλιάδων ετών καστοριανής ιστορίας

Κυριαρχούν οι ανδρικές μορφές, οι γυναικείες είναι ελάχιστες, μόλις τρεις, ενώ μερικές δεν είναι καν άνθρωποι!

Πολλοί θα έχετε δει την εικόνα που έχουμε αντί επικεφαλίδας στο site. Η ίδια εικόνα κοσμεί και το εξώφυλλο της σελίδας στο fb. Μιλάμε για το σύμπλεγμα 38 μορφών που εμφανίζονται ως προτομές η μία δίπλα στην άλλη.
Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Και γιατί τοποθετήθηκαν σε περίοπτη θέση;
Γνωστές φυσιογνωμίες οι περισσότεροι/ες/α, μάλλον θα έχουν αναγνωριστεί από πολλούς από εσάς. Καταρχάς, όλοι/ες/α τους έχουν σχέση με την Καστοριά, είτε κατάγονται, είτε έζησαν και έδρασαν ή κατασκευάστηκαν εδώ. Έπειτα, καλύπτουν ένα τεράστιο ιστορικό φάσμα 7700 ετών, από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα. Έγινε προσπάθεια ώστε να είναι όσο περισσότερο αντιπροσωπευτικές μορφές για τη κάθε περίοδο της τοπικής ιστορίας. Κυριαρχούν οι ανδρικές μορφές, οι γυναικείες είναι ελάχιστες, μόλις τρεις, ενώ μερικές δεν είναι καν άνθρωποι! Κάποιοι μιλούσαν ελληνικά και κάποιοι όχι. Οι περισσότεροι ήταν χριστιανοί, κάποιοι ήταν ειδωλολάτρες, άλλοι μουσουλμάνοι, άλλοι εβραίοι και κάποιοι άθεοι. Βάλαμε ορκισμένους εχθρούς δίπλα – δίπλα. Αν το ξέραν ότι τοποθετήθηκαν έτσι, είναι βέβαιο ότι θα μας είχαν καθαρίσει. Όλοι τους σχεδόν, εκτός από έναν που διανύει το 85ο έτος της ζωής του -να ζήσει ο άνθρωπος- έχουν αποβιώσει. Μιλώντας τουλάχιστον για τους ανθρώπους…
Βλέπουμε λοιπόν την κόρη των Ορεστών να γέρνει στοργικά προς το νεολιθικό ειδώλιο της Αυγής, ενώ εκείνο αδιαφορεί επιδεικτικά. Πιο πέρα ο συμποσιαστής της Αλεβίτσας αράζει στο ανάκλιντρο – ώμο του Ιουστινιανού, ενώ η Άννα η Ραδηνή προσπαθεί να πει κάτι στον Αθανάσιο Χριστόπουλο. Είναι εμφανές ότι δε βάζει γλώσσα μέσα. Οι Άγιοι από πάνω, στατικοί και ανέκφραστοι, όπως αρμόζει. Στο κέντρο ο Ίων Δραγούμης, σοβαρός όπως πάντα και τριγύρω του τα παλικάρια οι Μακεδονομάχοι. Το άλογο του Τσακαλάρωφ προσπαθεί να πάρει καλύτερη θέση για να φαίνεται και πιο πέρα τα φιλαράκια Παπαϊωάννου και Γιαννούλης τα λένε πίσω από την πλάτη του στρατηγού Βαν Φλητ.
Είναι όλοι τους μαζεμένοι λες και πρέπει να βγάλουν οικογενειακή φωτογραφία.
Ένα μοναδικό παζλ χιλιάδων ετών καστοριανής ιστορίας.

 

Back to top button