ΑγροτικάΚαστοριάΝεστόριο

Ερωτήσεις Κυριάκου Βελόπουλου για σήραγγα Κλεισούρας και αρδευτικό Διποταμίας

Ερωτήσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Θεσσαλονίκη, 23/09/2020

Του:      Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Προς:     κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Υπουργό Εσωτερικών

κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:     «Κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας στη Δυτική Μακεδονία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου «prologos.gr», στις 16/10/2019, η σήραγγα της Κλεισούρας έχει χαρακτηριστεί ως ένα «ανταποδοτικό έργο, με πολλά οφέλη για όλη την περιφέρεια» και για τον λόγο αυτό, έχει κριθεί, εδώ και χρόνια, απαραίτητη η κατασκευή του. Συγκεκριμένα, «θα συνδέσει την Καστοριά με την Εορδαία και το Αμύνταιο, θα συντελέσει στην γρηγορότερη πρόσβαση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, όπως και τον τουρισμό της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο, που θα κοστίσει 70 εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή του, εφόσον εγκριθεί, θα διαρκέσει 28 με 31 μήνες».

Η αναγκαιότητα του άνω έργου τονίζεται, επίσης, σε δημοσίευμα του ιστότοπου «alphafm.gr». Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: «το έργο αυτό είναι έργο «Σημαία» για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι ένα καθαρά περιφερειακό, αναπτυξιακό έργο, το οποίο συνδέει δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας με αντίθετα χαρακτηριστικά: την Πτολεμαΐδα, που είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας με υποβαθμισμένο περιβάλλον, και την Καστοριά, που είναι το τουριστικό κέντρο της περιφέρειας μας με το καλύτερο φυσικό περιβάλλον».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην κατασκευή της άνω αναφερόμενης σήραγγας της Κλεισούρας, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία της ευρύτερης περιοχής και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των περιοίκων, ιδίως της Καστοριάς, οι οποίοι, επιτέλους, θα αποκτήσουν δι’ αυτού απρόσκοπτη πρόσβαση προς το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Θεσσαλονίκη, 23/09/2020

Των:             Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

Προς:            κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κ. Υπουργό Εσωτερικών

κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:            «Αρδευτικό έργο υψίστης σημασίας το φράγμα Διποταμίας Καστοριάς»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Τέλη Οκτωβρίου 2019, υπογράφηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. η ένταξη του αρδευτικού έργου Διποταμίας Καστοριάς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο θα αρδεύει 4.000 στρέμματα στις περιοχές Διποταμίας – Χιονάτου – Κομνηνάδων και θα ενισχύσει τον τοπικό αγροτικό τομέα, τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία. Σύμφωνα με πρόσφατο τοπικό δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, το ΥΠ.ΑΝ.ΕΠ. ανέφερε ότι, προτάθηκε η ένταξη του άνω έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και ότι εκτιμάται, πως θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν σε αυτό και θα κατασκευαστούν. Εκτίμηση των προαναφερόμενων Υπουργείων είναι ότι, το εν λόγω έργο πρόκειται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιανουάριο του 2021.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Πότε, εντέλει, θα ενταχθεί το άνω αρδευτικό έργο Διποταμίας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κυριάκος Βελόπουλος

Κωνσταντίνος Χήτας

 

 

Back to top button