Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε σήμερα τους τυφλούς βομβαρδισμούς κατοικημένων ζωνών στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» θύματα μεταξύ των αμάχων και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.
Αζέροι και Αρμένιοι διαψεύδουν συστηματικά τις στρατιωτικές επιτυχίες της άλλης πλευράς και αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό αμάχων.
«Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδικάζει με δριμύτητα τους τυφλούς βομβαρδισμούς και άλλες παράνομες επιθέσεις που πραγματοποιούνται με εκρηκτικά όπλα (χειροβομβίδες, νάρκες) σε πόλεις και άλλες κατοικημένες περιοχές προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων και προξενώντας τους τρομακτικά τραύματα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Ευρασία Μάρτιν Σούεπ.
«Πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών όπως νοσοκομεία, σχολεία και αγορές. Η υδροδότηση των αμάχων πρέπει επίσης να προστατευθεί. Πρόκειται για υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Τις τελευταίες ημέρες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει διαπιστώσει αύξηση της χρήσης βαρέων όπλων και εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές. Κατά τις συγκρούσεις στην περιοχή δεκάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τις δύο πλευρές της γραμμής επαφής από τις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Εκατοντάδες σπίτια και νευραλγικές υποδομές όπως νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημίες από τα πυρά βαρέων όπλων και από αεροπορικές επιδρομές, με την χρήση και πυραύλων, τονίζει η ΔΕΕΣ, η οποία αναφέρει ζημίες σε οδικές αρτηρίες, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών.
«Οικογένειες μετακινούνται αναζητώντας ασφαλή τόπο, ενώ άλλες έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγεια, χωρίς θέρμανση, νύκτα και μέρα, για να προστατευθούν από τις συγκρούσεις».
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, εγγυητής των Συμβάσεων της Γενεύης, υπενθυμίζει ότι η χρήση εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα κατά στρατιωτικών στόχων σε κατοικημένες περιοχές δύναται να συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που απαγορεύει τις τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις.
Αλίεφ: Όρος για την εκεχειρία η αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ζήτησε σήμερα την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την όγδοη ημέρα των αζεροαρμενικών συγκρούσεων από το Γερεβάν να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν θέτω παρά έναν όρο» για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο πρόεδρος Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος. «Οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη μας» και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν «να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν».
«Το Αζερμπαϊτζάν περίμενε 30 χρόνια για να ανακτήσει τα εδάφη του. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αζερικό έδαφος. Πρέπει να επιστρέψουμε και θα επιστρέψουμε», είπε.
ΑΠΕ