Κόσμος

«Σεισμό» επενδύσεων στην τεχνολογία προκάλεσε ο κοροναϊός – Οι πιο περιζήτητες δεξιότητες

Μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ιστορία των επενδύσεων στην τεχνολογία προκάλεσε ο COVID-19, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα «2020 Harvey Nash/ KPMG CIO Survey».

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 4.200 ηγετικά στελέχη τμημάτων πληροφορικής (ΙΤ) και αναλύθηκαν απαντήσεις από επιχειρήσεις με συνολικές δαπάνες για την τεχνολογία που ξεπερνούν τα 250 δισ. δολάρια.

Επενδύσεις για ενίσχυση της τηλεργασίας

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες δαπάνησαν περίπου 15 δισ. δολάρια επιπλέον ανά εβδομάδα σε τεχνολογία, ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλή εργασία από το σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι παρά αυτήν την τεράστια αύξηση των δαπανών, με την ασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων να αποτελούν τις κορυφαίες επενδύσεις κατά τη διάρκεια του COVID-19, οι 4 στους 10 ηγέτες τμημάτων πληροφορικής αναφέρουν ότι η εταιρεία τους δέχθηκε περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις.

Πρόβλημα οι κυβερνοεπιθέσεις

Πάνω από τα τρία τέταρτα των επιθέσεων αυτών αφορούσαν προσπάθειες phishing (83%), και σχεδόν τα δύο τρίτα κακόβουλο λογισμικό (62%) υποδηλώνοντας ότι η μαζική στροφή προς την εργασία κατ’ οίκον έχει διευρύνει την έκθεση των επιχειρήσεων σε κίνδυνο από το προσωπικό τους.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εύρεση εξειδικευμένων επαγγελματιών στην κυβερνοασφάλεια για να υποστηρίξουν αυτήν την απότομη στροφή στην εργασία από το σπίτι -και αναφέρουν ότι η κυβερνοασφάλεια (35%) αποτελεί πλέον την πιο περιζήτητη τεχνολογική δεξιότητα στον κόσμο.

Παρόλο που οι δαπάνες για την τεχνολογία αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα οι σχετικοί προϋπολογισμοί θα βρεθούν υπό αυξανόμενη πίεση την χρονιά που έρχεται.

Πριν την πανδημία, περισσότεροι από τους μισούς (51%) ηγέτες των τμημάτων πληροφορικής ανέμεναν μια αύξηση των προϋπολογισμών τους επόμενους 12 μήνες, με το ποσοστό αυτό όμως να πέφτει στο 43% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν παύει βέβαια να πρόκειται για μια καθαρή αύξηση των προϋπολογισμών και σχεδόν διπλάσια από την δαπάνη για τεχνολογία το 2009 – στον απόηχο τότε της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι οι ηγέτες της ψηφιακής τεχνολογίας ήταν πιο πιθανό, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, να πραγματοποιήσουν επιπλέον επενδύσεις σε τεχνολογία ως αποτέλεσμα της νόσου COVID-19 – με 50% περισσότερες επιχειρήσεις που είναι «πολύ» ή «εξαιρετικά αποτελεσματικές» στην χρήση ψηφιακών τεχνολογιών να δαπανούν ένα επιπλέον 21-50%.

Οι επενδύσεις αυτές εστίασαν σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας των τεχνολογιών Distributed Cloud (42%) και SaaS (Λογισμικό ως Υπηρεσία) (34%).

Διευρύνεται το χάσμα

Η κρίση κατόρθωσε να αναδείξει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των εταιρειών που στηρίζουν τη στρατηγική τους στην τεχνολογία και αυτών που δεν το κάνουν.

Οκτώ στα δέκα ηγετικά στελέχη των τμημάτων ΙΤ ανησυχούν για την ψυχολογική υγεία της ομάδας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε 6 στους 10 ηγέτες τμημάτων ΙΤ (58%) να υλοποιήσουν προγράμματα για την υποστήριξη του προσωπικού τους.

Μετά τις επενδύσεις στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (47%), οι επενδύσεις στις υποδομές και το cloud βρέθηκαν στην τρίτη θέση των τεχνολογικών επενδύσεων στη διάρκεια της νόσου COVID-19, με τον αριθμό των ηγετικών στελεχών των τμημάτων πληροφορικής να εξετάζουν σοβαρά την εφαρμογή του Distributed Cloud σχεδόν να διπλασιάζεται σε μόλις 12 μήνες (από 11% στο 21%)

Οι πιο περιζήτητες τεχνολογικές δεξιότητες

Προ πανδημίας, οι ελλείψεις σε δεξιότητες για το 2020 άγγιζαν ιστορικό υψηλό. Επομένως, οι ελλείψεις σε ταλαντούχο δυναμικό εξειδικευμένο στην τεχνολογία έχουν παραμείνει υψηλές, οριακά μόνο χαμηλότερες από τα επίπεδα της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2008.

Εκτός των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας (35%), οι επόμενες τρεις πιο σπάνιες τεχνολογικές δεξιότητες είναι η οργανωτική διαχείριση αλλαγών (27%), η επιχειρησιακή αρχιτεκτονική (23%) και η τεχνική αρχιτεκτονική και οι εξελιγμένες αναλύσεις (advanced analytics) στο 22% η κάθε μία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα επιχειρησιακά ζητήματα με τα οποία θέλουν τα Διοικητικά Συμβούλια να ασχοληθούν τα τμήματα πληροφορικής είναι:

– Διευκόλυνση εργατικού δυναμικού: Τα προηγούμενα χρόνια αυτή ήταν μια προτεραιότητα μέτριας σημαντικότητας για τους ηγέτες της τεχνολογίας, αλλά έχει σκαρφαλώσει στις 3 κορυφαίες θέσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (από την όγδοη θέση πριν την πανδημία), ωθούμενη από τη μαζική στροφή στην εξ αποστάσεως εργασία. Η λειτουργική αποτελεσματικότητα και η συμμετοχή των πελατών παραμένουν στην κορυφή, αλλά ο σκοπός τους έχει αλλάξει υπό το πρίσμα της νόσου COVID-19.

– Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Για περισσότερους από τους μισούς (47%) ηγέτες των τμημάτων ΙΤ, η νόσος COVID-19 έχει επιταχύνει σε μόνιμη βάση τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών (Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική Μάθηση, blockchain και αυτοματοποίηση).

– Αναδυόμενες τεχνολογίες: Οι εφαρμογές μικρής κλίμακας της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και της Μηχανικής Μάθησης (ΜL) έχουν αυξηθεί από το 21% προ COVID-19 στο 24% σήμερα, σημειώνοντας σημαντική άνοδο εντός λίγων μόνο μηνών.

– Λογισμικό ως Υπηρεσία (SaaS): Πρόκειται για τον μεγάλο νικητή σε σύγκριση με το 2019. Οι εφαρμογές μεγάλης κλίμακας υπερτριπλασιάστηκαν, από το 7% το 2019 στο 23% φέτος. Μία στις έξι εταιρείες εγκατέστησε μια σχετική εφαρμογή τους τελευταίους 12 μήνες.

Αναφορικά με την εξ αποστάσεως εργασία η έρευνα έδειξε ότι ποσοστό 86% των ηγετών του κλάδου πληροφορικής έστειλαν ένα σημαντικό ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού τους να εργαστεί από το σπίτι, ενώ σε ποσοστό 43% αναμένουν ότι περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους τους θα συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως και μετά την πανδημία.

Ως αποτέλεσμα της εξ αποστάσεως εργασίας, 70% των ηγετών του κλάδου πληροφορικής αναφέρουν αυξημένη συνεργασία μεταξύ των επιχειρησιακών και τεχνολογικών ομάδων, και πάνω από τους μισούς (52%) λένε ότι αυτό έχει καλλιεργήσει μια κουλτούρα ενσωμάτωσης στην τεχνολογική τους ομάδα.

Η εργασιακή τοποθεσία και η εξ αποστάσεως εργασία βρέθηκαν μεταξύ των πέντε πιο σημαντικών παραγόντων για την προσέλκυση και διατήρηση βασικού ταλαντούχου δυναμικού εξειδικευμένου στην τεχνολογία στη διάρκεια της νόσου COVID-19 αλλά και στη συνέχεια.

Οι ηγέτες επομένως θα χρειαστεί να επανεξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους προσελκύουν και προσλαμβάνουν τους υπαλλήλους τους, σε έναν κόσμο όπου η φυσική τοποθεσία δεν αποτελεί πλέον βασικό πλεονέκτημα.

ΑΠΕ

Back to top button