Η Wikipedia άλλαξε τον ορισμό της Χρυσής Αυγής

Ο ορισμός που υπήρχε για τη Χρυσή Αυγή στη Wikipedia έχει αλλάξει εδώ και λίγες ώρες, μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε στη Δίκη της Χρυσής Αυγής είχε ως αποτέλεσμα δίπλα στον ορισμό της λέξης «Χρυσή Αυγή» να προστεθεί η φράση «εγκληματική οργάνωση».

«Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, συχνά αποκαλούμενος απλά ως Χρυσή Αυγή, είναι ελληνική εγκληματική οργάνωση που παρουσιαζόταν ως ακροδεξιό νεοναζιστικό πολιτικό κόμμα» επισημαίνεται πλέον στον ορισμό που δίνεται στη Wikipedia.

Η Χρυσή Αυγή είναι το πρώτο κόμμα που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση και η περίπτωσή των ηγετικών μελών της, τα οποία κατηγορήθηκαν και κρίθηκαν ένοχα για σύσταση αλλά και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αποτελεί μοναδικό ανάλογο παράδειγμα παγκοσμίως. Όπως αναφέρει η Wikipedia, «η Χρυσή Αυγή, έχει κατηγορηθεί για αντισυνταγματική και βίαιη δράση, άσκηση ρατσιστικής βίας, δολοφονικές παρεμβάσεις, όπως και τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν από μέλη της».

Και προστίθεται στη Wikipedia για τη Χρυσή Αυγή, «από το 2003 ως το 2019 έχουν εκδοθεί περισσότερες από 25 καταδικαστικές αποφάσεις για εγκληματικές ενέργειες και επιθέσεις μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά από μια σειρά βίαιων επιθέσεων μελών της, που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εισαγγελικές έρευνες στοιχειοθέτησαν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο αρχηγός της οργάνωσης, βουλευτές και στελέχη της».

«Συνολικά 69 πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015. Στις 7 Οκτωβρίου 2020, η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ομόφωνα ως εγκληματική οργάνωση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων» επισημαίνεται ακόμη.

 athensvoice.gr