ΑγροτικάΚαστοριά

Καστοριά: Εξαπλώνεται ραγδαία η διακίνηση «μαύρων» μήλων, χωρίς παραστατικά

Αν εξαιρεθεί η χαλαζόπτωση σε μία περιοχή της Καστοριάς, στην οποία παράγεται το 1/3 της ποσότητας του μήλου του νομού, οι υπόλοιπες περιοχές κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Βαϊνά, στην περιοχή του παραλίμνιου κάμπου, το λεγόμενο Τοιχιό, που καλύπτει το 65% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης του νομού, η παραγωγή εξελίσσεται ικανοποιητικά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Ήδη, ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής για τις ποικιλίες Super Chief, Scarlet και Red Cap. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι ποικιλίες Golden και Fuji. Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής του προϊόντος, ο κ. Βαϊνάς είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. «Τόσο η ποιότητά μας όσο και η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού δίνουν το μήνυμα για ένα θετικό αποτέλεσμα για την τρέχουσα παραγωγική περίοδο».
Διακίνηση χωρίς παραστατικά
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταγγελίες του Δημοσθένη Μωυσιάδη, προέδρου του ΓΕΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες η διακίνηση «μαύρων» μήλων, χωρίς παραστατικά, εξαπλώνεται ραγδαία ως πρακτική. «Η κατάσταση στο θέμα της εμπορίας του μήλου είναι ανεξέλεγκτη. Έχουν δημιουργηθεί παράνομα στέκια διακίνησης με μαύρα τιμολόγια από εμπόρους άλλων χωρών, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Αυτές οι εικόνες συνθέτουν ένα γκρίζο τοπίο και δυναμιτίζουν τις προοπτικές των εξαγωγών», τονίζει.

Διαβάστε όλο το άρθρο των των Γιώργου Αργυρίου, Μελίνας Ζιάγκου, Γιάννη Σάρρου στο ypaithros.gr

 

 

 

 

Back to top button