ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

Το εκλεκτό μέλι βελανιδιάς του Γέρμα

Το χωριό ο Γέρμας Καστοριάς βρίσκεται σε μια πανέμορφη κοιλάδα, που έχει πολλά πηγαία και τρεχούμενα νερά, αναρίθμητα ανθοφόρα δέντρα και άπειρα εύοσμα αγριολούλουδα. Απ’ τα εν λόγω δέντρα κι αγριολούλουδα συλλέγουν κάθε χρόνο στις κυψέλες τους οι μέλισσες των μελισσοκόμων του χωριού το εκλεκτό γερμανιώτικο μέλι, που είναι φημισμένο και περιζήτητο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Το μέλι του Γέρμα με βάση την προέλευσή του διακρίνεται στα εξής δύο είδη:

α) Στο ανθόμελο, που προέρχεται από το νέκταρ πολλών και ποικίλων λουλουδιών της κοιλάδας του Γέρμα.

β) Στο μέλι βελανιδιάς, που παράγεται από μελιτώματα δέντρων δρυός, που βρίσκονται κι ευδοκιμούν στα εκτεταμένα και πυκνά δάση του χωριού.

Για το μέλι της βελανιδιάς, που είναι αποδεδειγμένα, ως προς την ευεργετική δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό, το ανώτερο όλων των ελληνικών ειδών μελιού αναφέρονται τα εξής στο Διαδίκτυο:

Έρευνα του ΑΠΘ που διεξήχθη πρόσφατα απέδειξε την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες, και αποδείχθηκε πως είχαν εντυπωσιακή αντιοξειδωτική δράση και μπορούσαν με απίστευτη αποτελεσματικότητα να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν το καρκίνο. Η επικεφαλής της έρευνας κα Τανακάκη Χρυσούλα, τόνισε πως ως ισχυρό διατροφικό αντιοξειδωτικό, το μέλι μπορεί να προλάβει ασθένειες. Στην εξέταση της αντιοξειδωτικής τους δράσης αναδείχθηκε ως ισχυρότερο το σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς, ενώ ακολουθούν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά και το πεύκο. Εντοπίστηκε επίσης ότι τα «φημισμένα» λόγω αρώματος μέλια από πορτοκάλι και θυμάρι είναι χαμηλά σε αντιοξειδωτική δράση”.

…”Υποτιμημένο για πολλά χρόνια, το μέλι βελανιδιάς βρίσκει, τελευταίως, την θέση του, γοητεύοντας τους καταναλωτές που αγαπούν τις έντονες γεύσεις. Οι φυσικές ιδιότητές του είναι οι εξής:

Γεύση: Έντονη, ιδιαίτερη γεύση.

Άρωμα: Έντονο ιδιαίτερο άρωμα.

Χρώμα: Πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο.

Κρυστάλλωση: Κρυσταλλώνει δύσκολα.

Εποχικότητα: Καλοκαίρι.

https://1.bp.blogspot.com/-zdh4n8UJ3Rs/X3zRP6YXkAI/AAAAAAAAhmk/MKXguUZZ1RAX-TeOBv6gurqgIPPkuHLxACNcBGAsYHQ/s2048/5.JPG

germaskastorias.blogspot.com

 

 

Back to top button