Καστοριάφωτορεπορτάζ

Ιερό Μνημόσυνο για τον Παύλο Μελά ενώπιον του τάφου του (φωτογραφίες)

Επί τη συμπληρώσει 116 ετών από τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, στο βυζαντινό παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Εντός του παρεκκλησίου βρίσκεται ο τάφος του πρωτομάρτυρος του Μακεδονικού Αγώνος καθώς και της γυναίκας του Ναταλίας. Έτσι, κάθε έτος τέτοια ημέρα, τελείται η Θεία Λειτουργία και στο τέλος επιμνημόσυνη δέηση.

Παρουσία των αρχόντων του τόπου και τηρουμένων των διατάξεων υγειονομικής ασφάλειας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε καταλλήλως για τον Παύλο Μελά, λέγοντας :

«Το μήνυμα το οποίο παίρνουμε από την μαρτυρική μορφή του Παύλου Μελά, είναι ότι σήμερα πρέπει να έχουμε όραμα. Εάν στη ζωή μας δεν έχουμε όραμα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα… Εκείνοι οι οποίοι μας κάνουν τους φίλους, σιωπούν μπροστά σε αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα στον τόπο μας, γιατί μας βλέπουν πάντοτε με το ασπράδι του ματιού τους και θέλουν να είμαστε στη διχόνοια. Ο ένας να κατατρώει τις σάρκες του άλλου. Ο Παύλος Μελάς μάς λέει σήμερα να έχουμε όραμα όπως και αυτός είχε. Και όπως τα τελευταία του λόγια ήταν: “έκανα το χρέος μου προς την πατρίδα”, έτσι να κάνουμε το δικό μας χρέος τις δύσκολες αυτές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας, αυτός ο αιματοβαμμένος τόπος και ιδιαίτερα, η ελληνικότατη Μακεδονία μας, αφού δεν αφήσαμε τίποτα όρθιο. Δώσαμε και το όνομα, δώσαμε και την εθνότητα, δώσαμε και τη γλώσσα. Δεν αφήσαμε τίποτα στον τόπο αυτόν. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται όραμα  σήμερα, έστω κι αν είμαστε δυο, τρεις ή πέντε. Η μειοψηφία θα νικήσει!».

Στο τέλος, τελέστηκε τρισάγιο και στο κενοτάφιο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του παρεκκλησίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

imkastorias.gr

 

 

Back to top button