ΕλλάδαΚαστοριά

“ΔΕ ΒΛΕΠΩ, ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΣΥ”: 15 Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού (της Ειρήνης Χρηστάκη)

“Είσαι τα μάτια μου, είσαι το στήριγμα και η δύναμη μου, είσαι το μέσω μίας πιο ελεύθερης κίνησης και ανεξαρτητοποίησής μου, είσαι εσύ και εγώ…”

Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται μόνοι, ανεξάρτητοι και με ασφάλεια.

Εκτός από σύμβολο της τυφλότητας (χαρακτηρίζει και αναγνωρίζει κανείς ένα άτομο με πρόβλημα όρασης όταν το κρατά) είναι και ο σημαντικότερος αρωγός – τεχνικό βοήθημα, στην προσπάθεια ενός ατόμου με Πρόβλημα όρασης να κινηθεί με Άνεση-Ανεξαρτησία & Ασφάλεια!

Ένα άτομο που έχει λάβει μαθήματα κινητικότητας και προσανατολισμού, μπορεί να πετύχει ένα υψηλό βαθμό αυτονομίας, πάντοτε όμως με τη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού.

Το λευκό μπαστούνι είναι πράγματι οδηγός για τους τυφλούς και σύμβολο διεκδίκησης στην ανεξαρτησία και την αυτονομία. Σηματοδοτεί την δυναμική παρουσία των τυφλών σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής και δηλώνει μια ταυτότητα περηφάνιας και αξιοπρέπειας.

Χρησιμεύει ακόμη στην πράξη ως ασπίδα προστασίας από βιαστικούς πεζούς και από μαινόμενα τροχοφόρα, αφού αναγκάζει οδηγούς και πεζούς να προσέξουν τον τυφλό συμπολίτη!

Η έλλειψη σοβαρών υποδομών στερεί την ελεύθερη μετακίνηση και την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης και τύφλωσης, καιρός κάποια πράγματα να αλλάξουν!

Θέλεις να με βοηθήσεις;

 

 

 

Back to top button