Καστοριά

Τα “Ιστορικά Καστοριάς” γιορτάζουν και χαρίζουν δώρα (φωτο)

Είθισται στα γενέθλια να σου φέρνουν δώρα.
Θα πρωτοτυπήσουμε και θα προσφέρουμε εμείς δώρα.
Γιορτάζουμε τα «10 χρόνια Ιστορικά Καστοριάς» με την κλήρωση όχι ενός, αλλά τριών δώρων στους αναγνώστες μας.
Στο τέλος του μήνα θα κληρωθούν 3 πολύ αξιόλογα βιβλία για την Καστοριά.
Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση μπείτε στο Facebook Istorika Kastorias κάνετε like και κοινοποιήσετε δημόσια την ανάρτηση με το βιβλίο που σας ενδιαφέρει.
Το πρώτο βιβλίο είναι ένα από τα πρόσφατα του Καστοριανού Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ Πάνου Τσολάκη, «Καστοριά, τόπος και ιστορία». Το βιβλίο είναι μια έγχρωμη, πολυτελής έκδοση 333 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο. Περιλαμβάνει 22 κεφάλαια με μικρές μελέτες του συγγραφέα ποικίλης θεματολογίας όπως: διάφορες γειτονιές της πόλης (πλατεία Δαβάκη, Κάτω Αγορά, Ντόπλιτσα), διάφορα παλιά κτίσματα της πόλης που δεν υπάρχουν σήμερα(Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, Μητροπολιτικό Μέγαρο, Εθνικό Ορφανοτροφείο, Γυμνάσιο, παλιά Δικαστήρια), εντυπώσεις περιηγητών που επισκέφθηκαν την Καστοριά κατά την Τουρκοκρατία (Leak, Geltzer, Νικολαΐδης), σημαντικές οικογένειες και προσωπικότητες (οικογένεια Μπατρίνου, αφοί Βαλαλά, Δήμαρχος Τσεμάνης), αρχιτεκτονικά θέματα για περιοχές γύρω από την Καστοριά (παλιό 1ο Δημοτικό και Λύκειο Άργους Ορεστικού, οικίες Βογατσικού, πλινθόκτιστα Κορεστείων, αρχ. χώρος Δισπηλιού) και τέλος περιγραφές για δύο σημαντικές περιόδους της πόλης (επαναστατικά χρόνια του 1821 και αρχές του 20ου αι. 1900-1920).
[Βιβλιογραφική εμφάνιση: Τσολάκης Πάνος, Καστοριά, τόπος και ιστορία, Grafo ΑΕ., Θεσ/νίκη 2015]

Το δεύτερο βιβλίο που θα κληρωθεί στο τέλος του μήνα είναι ο ”κλασικός” πλέον, πολυτελής τόμος της «Καστοριανής Πρωτοβουλίας» με τίτλο «Καστοριανά Μνημεία».
Ένα συλλογικό έργο 270 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο που περιλαμβάνει πληροφορίες για το σύνολο των εκκλησιών της πόλης και μερικών του Νομού Καστοριάς. Επίσης, πληροφορίες και φωτογραφίες για 28 αρχοντικά 47 λαϊκές μακεδονίτικες ή νεότερες οικίες της πόλης.
Το βιβλίο αυτό είναι μια ανιδιοτελής προσφορά του Αργύρη Παύλου – «Αργυράκη», μιας σταθερής αξίας στον χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού στην πόλη.
Κατάστημα «Souvenir Αργυράκης», Ιουστινιανού 5 Καστοριά, τηλ. 2467028021 – 6948752775
[Βιβλιογραφική εμφάνιση: Ν. Δόϊκος (επιμ.) – Γ. Σίσιου (κείμενα) – Δ. Τσουρτσούλας (φωτογραφίες), Καστοριανά Μνημεία. Μακεδονική Κληρονομιά: Καταγραφή των βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεώτερων εκκλησιαστικών και λαϊκών μνημείων της Καστοριάς, Χρωμογραφή, Καστοριά 1995].

Το τρίτο βιβλίο που θα κληρωθεί είναι του πολύπειρου ταξιδιωτικού συγγραφέα Άγγελου Σινάνη από τα Τρίκαλα. Ο τίτλος του είναι «Ο Γράμμος και τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας» με πρόλογο του Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ Αργύρη Πετρονώτη.
Το βιβλίο αποτελεί μια ωδή στον ορεινό όγκο του Γράμμου, τόσο από την πλευρά της Καστοριάς, όσο και από την πλευρά της Κόνιτσας. Παρόλο που ο συγγραφέας ακολουθεί μια διαδρομή για να περιγράψει τους οικισμούς και τα μνημεία φύσης και ανθρώπων του Γράμμου, το βιβλίο δεν είναι μια απλή ταξιδιωτική περιγραφή, αλλά διαθέτει πλήρη ιστορική, γεωγραφική, αρχιτεκτονική και φωτογραφική τεκμηρίωση.
Εκτός από τον πρόλογο και την εισαγωγή στη Γεωγραφία – Φύση – Ιστορία του Γράμμου, το βιβλίο οργανώνεται σε 5 κεφάλαια: 1) Στα Μαστοροχώρια του Γράμμου (περιοχή Πυρσόγιαννης – Βούρμπιανης – Αετομηλίτσας), 2) Ιχνηλατώντας τον Γράμμο των Ανθρώπων (περιοχή Επταχωρίου – Αρρένων – Γράμμου), 3) Στα Γραμμοχώρια του Άνω Αλιάκμονα (περιοχή Γιαννοχωρίου), 4) Οι Ακρίτες του Γράμμου (περιοχή Διποταμίας – Ιεροπηγής – Κρυσταλλοπηγής) και 5) Η Ιστορική Μνήμη στο Γράμμο (περιοχή Νεστορίου – Πεύκου – Κοτύλης). Επίσης, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία, ευρετήριο τόπων – μνημείων και πολλές ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Αποτελείται από 192 έγχρωμες σελίδες και μαλακό εξώφυλλο.
Ένα εξαίσιο έργο για τους επισκέπτες, τους κατοίκους αλλά και όσους αγαπούν τον πανέμορφο Γράμμο.
[Βιβλιογραφική εμφάνιση: Α. Σινάνης, Ο Γράμμος και τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, Ανάβαση, Αθήνα 2010].
Για να λάβετε μέρος στην κλήρωση για αυτό το βιβλίο αρκεί να πατήσετε like και να κοινοποιήσετε την παρούσα ανάρτηση.

 

 

Back to top button