Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Τεστ κοροναϊού και στο Κέντρο Άργους Ορεστικού (ρεπορτάζ)

Σταύρος  Μαγαλιός: «Ο ιός είναι ισχυρός και είναι κοντά μας. Κάποια στιγμή θα απελευθερωθούμε από αυτή τη γάγγραινα»

Δεκάδες Κέντρα Υγείας  σε όλη τη χώρα υποδέχονται πλέον πολίτες με ύποπτα συμπτώματα ώστε να υποβληθούν σε τεστ για την Covid-19 σε μία προσπάθεια να γίνει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Δυναμικά στη μάχη αυτή “μπαίνει” και το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού Σταύρος Μαγαλιός τόνισε πως «Το Κ.Υ. ήταν πάντοτε μέσα δυναμικά στη μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Από τις 15 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται πλέον και τεστ κορωνοϊού, κάτι το οποίο συνέβαινε μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Στη συνέχεια τα κοινοποιούμε τις δειγματοληψίες στο κέντρο αναφοράς στην Κοζάνη και μέσα σε 48 ώρες, το μέγιστο, θα έχουμε το αποτελέσματα. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση του Υπουργείου Υγείας».

Ο κ. Μαγαλιός ενημέρωσε πως τα τεστ κορωνοϊού δε γίνονται αυθαίρετα, αλλά ακολουθείται πάντα το Πρωτόκολλο. Όσοι πολίτες διαπιστώνουν ότι αρχίζουν και εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 24670 41090 και 24670 41068 προκειμένου να τους κατευθύνουν οι ιατροί του Κ.Υ.

Ο κ. Μαγαλιός υπενθύμισε για ακόμα μια φορά τα συμπτώματα του κορωνοϊού:

Πιο συχνά συμπτώματα:

  • πυρετός
  • ξηρός βήχας
  • κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα:

  • πόνοι
  • πονόλαιμος
  • διάρροια
  • επιπεφυκίτιδα
  • πονοκέφαλος
  • απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

Σοβαρά συμπτώματα:

  • δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
  • πόνος ή πίεση στο στήθος
  • απώλεια ομιλίας ή κίνησης

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, όταν εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα. Οι τηλεφωνικές μας γραμμές είναι συνεχώς ανοιχτές και οι ιατροί μας είναι όλο το 24ωρο στο Κ.Υ. προκείμενου να δίνουν κατευθύνσεις στο άτομο που πιστεύει ότι έχει ύποπτα συμπτώματα. Κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιατρό το άτομο που παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα μπορεί να έρθει στο Κ.Υ. και να πραγματοποιήσει το τεστ για τον κορωνοϊό», ενημέρωσε ο κ. Μαγαλιός.

https://i1.wp.com/orizontespress.gr/wp-content/uploads/2020/10/91979833_1252010975008289_2009844600591613952_o.jpg?ssl=1

Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το “ύποπτο κρούσμα” δεν εισέρχεται εντός του Κ.Υ. για να πραγματοποιήσει το τεστ κορωνοϊού, αλλά σε ένα κοντέινερ το οποίο έχει τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο, ειδικά για αυτόν τον σκοπό «Μέσα σε αυτό τον χώρο γίνεται η λήψη του δείγματος από άτομα τα οποία έχουν εκπαιδευτεί για αυτό τον σκοπό. Όταν ληφθεί το δείγμα, σε συνεννόηση με το Γ.Ν. Καστοριάς, γίνεται η κίνηση του δείγματος προς το κέντρο αναφοράς», διευκρίνισε ο Διευθυντής του Κ.Υ. και τόνισε πως έδωσε εντολή να εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό του Κ.Υ. «Το μοναδικό Κ.Υ. σε όλη την Ελλάδα, το οποίο δεν έκλεισε εξαιτίας του κορωνοϊού, ήταν αυτό του Άργους Ορεστικού. Αυτό το γεγονός, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, είχαμε την προνοητικότητα ένα παλιό ασθενοφόρο να το μετατρέψουμε σε σημείο υποδοχής και έτσι απομονώσαμε τα φερόμενα ως “ύποπτα κρούσματα” και αποφύγαμε να εισέρχονται εντός του Κ.Υ.».

Ο κ. Μαγαλιός παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη του για τη σημερινή κατάσταση με τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, τόσο στην Π.Ε. Καστοριάς, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα «17 κρούσματα ημερησίως (σ.σ. ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020) δεν έχουν μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Με μαθηματική ακρίβεια πάμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που είχαμε στις αρχές της επιδημίας. Δεν πρέπει να καταλήξουμε και πάλι εκεί. Θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ένα πράγμα. Ο ιός είναι ισχυρός, είναι κοντά μας και μπροστά μας. Όταν μπούμε στους χειμερινούς μήνες ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο, εάν δεν ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα η Καστοριά θα πάει πίσω, στους μήνες του πρώτου κύματος της επιδημίας. Τότε όμως ο κόσμος δεν ήξερε πώς να προστατευτεί. Σήμερα όμως γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά το τι πρέπει να κάνουμε. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους Καστοριανούς και ιδιαίτερα στη νεολαία μας να τηρούνται τα μέτρα προστασίας ευλαβικά. Λίγη υπομονή χρειάζεται, θα απελευθερωθούμε από αυτή τη γάγγραινα».

Κλείνοντας ο Διευθυντής του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Άργους Ορεστικού για τη συμπαράσταση που έδειξε όλους αυτούς τους μήνες «Οτιδήποτε ζητήσαμε ήταν στο πλευρό μας. Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου ήταν πάντοτε δίπλα μας».

Χρύσα Κοσμίδου

orizontespress.gr

 

Back to top button