Ελλάδα

Με βαλκανικό «αέρα» και διπλάσια διάρκεια το 6ο TAF-Thessaloniki Animation Festival

Το 2ο μεγαλύτερο animation φεστιβάλ στην Ελλάδα, το TAF -Thessaloniki Animation Festival- έρχεται για 6η χρονιά, ψηφιακά αυτή τη φορά, λόγω της πανδημίας, επιχειρώντας ωστόσο να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία να το παρακολουθήσουν περισσότεροι. Με επιλεγμένες ταινίες από χιλιάδες συμμετοχές και καλεσμένους από όλο τον κόσμο, webinars, διαγωνισμό ταινιών animation μικρού μήκους, για πρώτη φορά με βραβείο κοινού και με βαλκανικό «αέρα», το διαδικτυακό TAF θα πραγματοποιηθεί από τις 22 ως τις 30 Οκτωβρίου.

Μια πολύ καλή ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι animation «χωρίς να αποτελεί εμπόδιο η απόσταση, τα έξοδα και ό,τι άλλο συνεπάγεται η υποχρεωτική φυσική παρουσία», περιγράφει τη φετινή -ιδιαίτερη λόγω του κορονοϊού- κατάσταση ο Δημήτρης Σαββαΐδης, δημιουργός animation, μέλος της ομάδας AddART και συντονιστής του TAF. Το γεγονός ότι το φεστιβάλ πραγματοποιείται διαδικτυακά έδωσε την ευκαιρία στους διοργανωτές να αυξήσουν τη διάρκειά του κατά τέσσερις ημέρες.

Ανάμεσα στους φετινούς προσκεκλημένους είναι ο Carlos Gaxiola, ιδρυτής του στούντιο DEMENTE που είναι στην παραγωγή του animation «Rick & Morty», ο Καναδός ηθοποιός Christian Lloyd, μέλος του cast της σειράς «Umbrella Academy» & «Handsmaid Tale» και ο βραβευμένος με BAFTA σεναριογράφος Alan Keane, υπεύθυνος για τα σενάρια των «Space Chickens in Space», «OddBods» και της δημοφιλούς σειράς «Black Mirror». Το φεστιβάλ θα ανοίξει με την ομιλία του ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος, αντιπρόεδρος της Asifa Hellas με την ευκαιρία εορτασμού των 75 χρόνων Ελληνικού Animation.

Το TAF έχει φέτος περισσότερο βαλκανικό «αέρα», με το βραβείο «καλύτερου βαλκανικού animation» αλλά και με το καινούργιο Balkan Animation pitching Forum (B.A.F.), κατά το οποίο παραγωγοί και studio από τα Βαλκάνια θα παρουσιάσουν τα project τους σε διακεκριμένους παραγωγούς και διανομείς απ’ όλο τον κόσμο.

Για να διατηρηθεί η αίσθηση του σινεμά, όπου οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα υπάρχει το όριο των 500 θεατών ανά προβολή. «Άλλο ένα κέρδος στο ψηφιακό TAF», σημειώνει ο κ. Σαββαΐδης είναι ότι «μπορεί κάποιος να δει τις ταινίες ό,τι ώρα θελήσει χωρίς περιορισμούς ή συγκεκριμένες ώρες προβολών», για να συμπληρώσει ότι «αυτό που χάνεται φυσικά για όλους μας (θεατές, καλεσμένους, συμμετέχοντες) είναι η φυσική παρουσία, η επαφή με τον κόσμο και τη Θεσσαλονίκη και η ασυναγώνιστη μαγεία του κινηματογράφου».

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν μέσω της ιστοσελίδας www.tafestival.gr, σε μια ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα «streaming on demand».

Το Thessaloniki Animation Festival συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελλάδος και το στηρίζουν το Ίδρυμα Heinrich Böll Ελλάδος, το δίκτυο οργανώσεων Select Respect και τα I.I.E.K. ΔΕΛΤΑ.

Σε περίπτωση που η συμμετοχή του κόσμου φέτος είναι μεγάλη, οι διοργανωτές σκέφτονται τα επόμενα TAF να είναι υβριδικά, συνδυάζοντας και συνενώνοντας και τους δύο κόσμους, φυσικό και ψηφιακό, όπως εξηγεί ο κ. Σαββαΐδης.

ΑΠΕ

Back to top button