Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Οι μουσικοί της Νέας Παραλίας χαρίζουν χαμόγελα (βίντεο)

Επαγγελματίες, ερασιτέχνες, πτυχιούχοι και αυτοδίδακτοι, οι «φυλές» των μουσικών στο πολυσύχναστο, όλες τις εποχές, πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης είναι πολλές. Οι περισσότεροι με σεβασμό στον περιπατητή παίζουν και ερμηνεύουν όμορφες μουσικές και τραγούδια «συνοδεύοντας» ευχάριστα τη βόλτα. Δε λείπουν, όμως, και κάποιοι, οι οποίοι προκαλούν ακριβώς αντίθετα συναισθήματα σε όσους βρεθούν κοντά στους …τερματισμένους ενισχυτές τους.

Το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων και φυσικά ο βιοπορισμός, είναι τα δύο ζητούμενα για τους μουσικούς της Νέας Παραλίας και με μια βόλτα κατά μήκος του πλακόστρωτου, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μπορεί ο καθένας να δει ότι τα πετυχαίνουν και τα δύο. Ερμηνεύοντας από Χατζιδάκι, μέχρι Μάικλ Τζάκσον, με ήλιο ή με βροχή, με καλύτερη -φωτογραφική- στιγμή όταν «λούζονται» από το ηλιοβασίλεμα, οι μουσικοί της Νέας Παραλίας έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι μιας διαδρομής που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, για βόλτα με παρέα, με το κατοικίδιο, για τρέξιμο ή για ένα καφέ με θέα τον Θερμαϊκό.

Ο Γιώργος Ευθυμιάδης αυτοδίδακτος, εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό τραγουδώντας κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, πριν από ένα μήνα. «Μέχρι εκείνη τη μέρα, η μουσική για μένα ήταν απλά μία από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες στον ελεύθερο μου χρόνο για προσωπική ψυχαγωγία», λέει. Αυτοδίδακτος, από μικρό παιδί άκουγε έντεχνη και κλασική μουσική και τραγουδούσε παίζοντας παράλληλα ό,τι άκουγε στο αρμόνιο. Όταν ένιωσε έτοιμος, κατέβηκε στην Παραλία. «Μοναδική μου έγνοια είναι να νιώθουν όμορφα ακούγοντάς με όλοι όσοι βρίσκονται στην παραλία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι περιπτώσεις μουσικών ή επιτήδειων μουσικών που ενοχλούν αισθητικά και ηχητικά, με εκκωφαντικές μουσικές αποτελούν εξαιρέσεις, χωρίς ωστόσο να λείπουν, ιδιαίτερα στο σημείο της παραλίας κοντά στον Λευκό Πύργο.

Από τη Θεσσαλονίκη στο Δουβλίνο

Κοντά στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου η 20χρονη Άννυ Παυλίδου από τη Δράμα, απόφοιτη του μουσικού σχολείου, με την κιθάρα της παίζει και ερμηνεύει διασκευές γνωστών, κυρίως ξένων, τραγουδιών. Με πλάτη στο Θερμαϊκό, κλείνει τα μάτια, αφήνεται στη μουσική και ονειρεύεται το επόμενό της βήμα. Να ταξιδεύει στον κόσμο και να τραγουδά, ενώ αυτό που θα ήθελε περισσότερο είναι να βρεθεί στη μεγάλη παρέα μουσικών στους δρόμους του Δουβλίνου και να παίξει μαζί τους. Όταν πρωτοκατέβηκε στην Παραλία είχε μόνο την ακουστική της κιθάρα. Σύντομα όμως αποφάσισε να επενδύσει, αγόρασε νέα κιθάρα, πήρε μικρόφωνο και ενισχυτή και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή η επένδυση απέφερε και πλέον βιοπορίζεται απ’ αυτό.

Ελεύθεροι και μακριά από μουσικές σκηνές

Τον Κώστα Σταθόπουλο τον βρίσκει κανείς κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μουσικός και καθηγητής κιθάρας, ίσως να άφηνε το …πόστο του για «κάποια ωραία μουσική σκηνή με καλό, ήχο, εξοπλισμό, καλό κόσμο, καλά ποτά και δε θα περιμένει από μένα να τον γεμίσω». Επειδή αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, προτιμά από το 2014 τον δρόμο και το πλακόστρωτο. «Ελεύθερος» θέλει να νιώθει και ο Δημήτρης «Μπλάκι» Σκλιβάνος. Ύστερα από δεκαετίες σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο δρόμο, τα τελευταία χρόνια επιμένει στο δεύτερο. «Δεν έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου και δεν έχεις λίστες», σημειώνει. Σε αντίθεση, μάλιστα, με την πλειοψηφία των συναδέλφων του, που παίζουν με την πλάτη στον Θερμαϊκό, προσφέροντας ένα καλό πλάνο για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βγάζουν οι διερχόμενοι, ο «Μπλάκι», θέλει να βλέπει ο ίδιος το πλάνο και δεν τον αλλάζει, όπως εξηγεί.

Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου

«Κάθε μέρα ακούω όλο και ομορφότερα λόγια. Ο κόσμος με εμπνέει, είναι το κίνητρο μου και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω», σημειώνει ο κ. Ευθυμιάδης, χαρακτηρίζοντας «συγκινητική» την ανταπόκριση του κόσμου. «Είναι μια σύμπραξη. Οι άνθρωποι που με ακούν ουσιαστικά συμμετέχουν και επηρεάζουν την ερμηνεία μου άλλοτε με το βλέμμα και το χαμόγελό τους, άλλοτε με μια υπέροχη φράση που θα μου πουν,άλλοτε με το χειροκρότημά τους». Κάποιοι από τους μουσικούς, όπως η Άννα Παυλίδου, έχουν αποκτήσει τους προσωπικούς τους φαν, ακόμη και φίλους από τις εμφανίσεις τους εκεί.

«Μια ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τον κόσμο», περιγράφει την εμπειρία στην παραλία, ο Αλέξανδρος Κιουρτζιάδης. Η οικογένειά του βιοπορίζεται από την τέχνη και επειδή λόγω κορονοϊού έχουν ακυρωθεί πολλές εκδηλώσεις, πηγαίνουν με τα βιολιά τους στην παραλία για να βρουν πάλι αυτό με το οποίο ζουν: το χειροκρότημα!

ΑΠΕ

Back to top button