Σε διακοπή οδηγήθηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της ως προς έντεκα καταδικασθέντες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ποινικό μητρώο και μάλιστα με ποινές καθείρξεων. Η εξέλιξη αυτή, που δηλώνει σαφώς δυσαρέσκεια της έδρας απέναντι στην πρόταση της κ. Οικονόμου, οδήγησε το δικαστήριο να ζητήσει από την εισαγγελική λειτουργό, με επιμέλειά της, να διαβιβαστούν στο δικαστήριο οι φάκελοι των συγκεκριμένων καταδικασθέντων.
Η κ. Οικονόμου, ωστόσο, απάντησε νωρίτερα ότι με βάση τα ποινικά μητρώα προκύπτει μεν ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ποινές κάθειρξης για διάφορα αδικήματα, εντούτοις, όπως είπε, δεν διαφοροποίησε γι’ αυτούς την πρότασή της, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Θέμα, επίσης, τέθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, για τον οποίον η εισαγγελέας στην πρότασή της δεν ανέφερε ότι το 2015 παραβίασε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του ευρωβουλευτή, ορθώς η εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε σε αυτό, καθώς έχει εκδοθεί μεταγενέστερο βούλευμα το 2019, προκειμένου ο κ. Λαγός να ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες, στο οποίο δεν αναφέρεται παραβίαση όρων.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο θα μελετήσει όλους τους φακέλους, καθώς το αν κριθεί κάποιος ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι κομβικής σημασίας θέμα για το αν θα του δοθεί ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων που η κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι. Δεν εξειδίκευσε την ποινή των 13 μηνών που είχε επιβληθεί το 1979 στον Νίκο Μιχαλολιάκο για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες.
Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί.
Ο διάλογος της προέδρου με την εισαγγελέα
Με την έναρξη της διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος είπε πως το δικαστήριο επιθυμεί να θέσει δύο ζητήματα όσον αφορά τη χθεσινή πρόταση της κ. Οικονομου.
Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ της προέδρου και της εισαγγελέα είναι ο εξής:
Πρόεδρος: ….Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων….Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και 11 ακόμη καταδικασθέντες (τους αναφέρει ονομαστικά ) …. Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Όπως για παράδειγμα όσοι καταδικάσθηκαν για την ανθρωποκτονία Λουκμάν κα. Κατά τούτο, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα, πρέπει να αναζητηθεί με επιμέλεια της εισαγγελέα τυχόν βούλευμα για τον αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.
Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις….
Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.
Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;
Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;
Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.
Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;
Εισαγγελέας: Μάλιστα
Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.
Τζ. Βινιεράτου/Δ.Βασιλόπουλος-AΠΕ
Κ. Παπαδάκης: «Ράπισμα στην εισαγγελική αξιοπιστία» η σημερινή διαδικασία
Μετά την εκ νέου διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής, σχολιάζοντας το «ράπισμα» -όπως το χαρακτήρισε- προς την εισαγγελία, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης δήλωσε ότι «η σημερινή δικάσιμος επεφύλαξε μια μεγάλη αποκάλυψη, τόσο για το δικαστήριο, όσο και για την εισαγγελέα της έδρας» αφού, όπως είπε ο ίδιος, «η πρόεδρος του δικαστηρίου αποκάλυψε το γεγονός ότι έντεκα από τους καταδικασθέντες είχαν και προηγούμενες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργήματα, όπως προέκυψε από τα ποινικά τους μητρώα, πράγμα το οποίο η εισαγγελέας αποσιώπησε στη χθεσινή της αγόρευση που ζήτησε να δοθούν σε όλους ανασταλτικά αποτελέσματα για τις εφέσεις».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η πρόεδρος «κάλεσε μετά από αυτό την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της και η εισαγγελέας απροκάλυπτα, θυμίζοντας ένα παλαιότερο εισαγγελικό φθέγμα “για όσα ξέχασα, ένοχοι”, αυτή τη φορά είπε “και για όλους αυτούς που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις προτείνω να δοθούν αναστολές”». «Δεν μένει καμία αμφιβολία», υπογράμμισε ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, «για την εμμονή της εισαγγελικής πρότασης στην αθώωση και στην ευμενή συμπεριφορά προς τους κατηγορούμενους, όσο και αν η σημερινή διαδικασία είναι το μεγαλύτερο ράπισμα που δέχτηκε ποτέ εισαγγελική αξιοπιστία μέσα από δικαστήριο της έδρας».
Επιπλέον, στη σημερινή συνεδρίαση, η πρόεδρος έθεσε το ζήτημα «της ορθότητας της εισαγγελικής πρότασης για το αν οι κατηγορούμενοι έχουν παραβιάσει ή όχι περιοριστικούς όρους», όπως σημείωσε ο συνήγορος πολιτικής υπεράσπισης. Η εισαγγελέας χθες στην αγόρευση της υποστήριξε ότι κανένας κατηγορούμενος δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους. «Είχαμε επισημάνει σε δηλώσεις μας από χθες, πέρα από τις καταδίκες όσων προανέφερα, ότι ο κατηγορούμενος Λαγός είχε παραβιάσει περιοριστικό όρο διαμονής στο σπίτι του και γι’ αυτόν το λόγο είχε επαναπροφυλακιστεί στην προδικασία και μάλιστα με συμμετοχή του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας στις σχετικές συνθέσεις που εξέδωσαν τα βουλεύματα, λόγος για τον οποίο η πρόεδρος χθες του απηύθυνε το λόγο “εάν έχει να συμπληρώσει κάτι”, γνωρίζοντας τη συμμετοχή του, αλλά εκείνος προτίμησε να σιωπήσει άλλη μια φορά για να καλύψει την κ. Οικονόμου» εξήγησε ο κ. Παπαδάκης.
«Σήμερα η πρόεδρος ζήτησε να διακοπεί η δίκη προκειμένου με την μέριμνα της εισαγγελίας να προσκομιστούν μέχρι αύριο στις 11 στη δικογραφία όλα τα βουλεύματα που αφορούν τους περιοριστικούς όρους του Λαγού και τις προφυλακίσεις του στην προδικασία και βεβαίως θα προσκομιστούν και αυτά τα βουλεύματα» συμπλήρωσε ο συνήγορος, ο οποίος ωστόσο επίσης επεσήμανε ότι «η υπεράσπιση του Λαγού προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο, εμφανίζοντας το τελευταίο βούλευμα του 2019, που εκδόθηκε μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτή και του επιτρέπει να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να δημιουργήσει την παραπλανημένη εντύπωση ότι το βούλευμα αυτό δέχεται ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του παραβίαση περιοριστικών όρων». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, το συγκεκριμένο βούλευμα «αφορά το χρονικό διάστημα μετά τη δεύτερη αποφυλάκιση του Λαγού, γιατί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη προφυλάκιση υπήρξε παραβίαση περιοριστικών όρων, γι’ αυτό και διατάχθηκε εκ νέου η προφυλάκιση».
Αναφερόμενος στις σημερινές εξελίξεις, ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων δήλωσε ότι φαίνεται ότι «το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αμάσητα τα ατεκμηρίωτα και στρεβλά εισαγγελικά επιχειρήματα και να δώσει συγχωροχάρτια και αναστολές σε όλους όσους καταδίκασε», συμπληρώνοντας «οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δικαιωνόμαστε άλλη μια φορά, τόσο για την επικινδυνότητα των δραστών που προκύπτει από προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις, όσο και για την πεποίθησή μας ότι η εισαγγελέας λειτουργεί αποκάλυπτα ως συνήγορος υπεράσπισης των ναζί κατηγορουμένων».
Σχετικά με το εάν είναι αισιόδοξος ως προς την έκβαση του ζητήματος των αναστολών, ο κ. Παπαδάκης απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «οφείλω να είμαι αισιόδοξος».
Σοφία Μανδηλαρά/ΑΠΕ