Καστοριά

Το ΚΚΕ Καστοριάς για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού στην περιοχή μας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς-Βοΐου του ΚΚΕ τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, τονίζοντας την ανάγκη να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Από την πρώτη στιγμή ως ΚΚΕ με αίσθημα ευθύνης έχουμε δώσει τη μάχη της ενημέρωσης και της διεκδίκησης μέσα από δεκάδες παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, ερωτήσεις στη Βουλή.
Η εύλογη ανησυχία για την πανδημία πρέπει να γίνει απαίτηση για άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών και των παιδιών μας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Ο χρόνος της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών αρχών τελείωσε! Όλους αυτούς τους μήνες δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας γιατί, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, αποτελούν κόστος. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι από την αρχή της πανδημίας, κριτήριο δεν ήταν η υγεία του λαού, όπως υποκριτικά έλεγε η κυβέρνηση, αλλά να μη γονατίσει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση.
Οι δομές Υγείας της περιοχής δεν είδαν καμία αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας. Οι δομές ΠΦΥ συνεχίζουν να είναι αποψιλωμένες με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Στο Νοσοκομείο Καστοριάς έγιναν ελάχιστες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και μάλιστα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν καλύπτουν ούτε το ελάχιστο των κενών θέσεων.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιλέγει να κλείνει τα σχολεία κόντρα στα δίκαια αιτήματα των μαθητών. Είναι κοροϊδία να κατηγορούν τους μαθητές ότι με τις καταλήψεις βάζουν εμπόδια στη μόρφωσή τους, όταν τα σχολεία μόλις ανοίγουν ξανακλείνουν λόγω κρουσμάτων. Στην περιοχή μας τα κρούσματα πληθαίνουν και τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας παραμένουν υγειονομικές βόμβες! Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να πληθαίνουν στον νομό οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα που κλείνουν λόγω εντοπισμού κρουσμάτων και υπάρχει τρομερή καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, καθώς υπάρχουν σχολεία που ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα, αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά μέχρι και σήμερα.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς αφορούν εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής μας. Τα μέτρα που λαμβάνονται έρχονται να προσθέσουν επιπλέον οικονομικές δυσκολίες σε έναν κλάδο που έχει δει μεγάλες οικονομικές ζημιές το τελευταίο διάστημα. Οι μικροί ιδιοκτήτες δυσκολεύονται πλέον να αντεπεξέλθουν στα έξοδα που τρέχουν, στα βαριά χαράτσια και τους φόρους που τους έχουν φορτώσει οι διαδοχικές κυβερνήσεις και ο Δήμος.

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου:

Σήμερα μέσα από αυτή τη συνέντευξη τύπου θέλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης και κυρίως της πάλης του λαού τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Γιατί ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει, ο χρόνος της κυβέρνησης τελείωσε.

Η εύλογη ανησυχία και ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τώρα πρέπει να γίνουν απαίτηση, διεκδίκηση για άμεσα μέτρα τόσο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών και των παιδιών μας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, παντού.

Από την πρώτη στιγμή ως ΚΚΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό έχουμε δώσει τη μάχη της ενημέρωσης και διεκδίκησης από τη σκοπιά να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, με δεκάδες παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, ερωτήσεις στη βουλή για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Σε αυτή την κατεύθυνση είχαμε δώσει ξανά συνέντευξη τύπου στις 5 Σεπτέμβρη με το ίδιο θέμα αναδεικνύοντας μια σειρά ζητήματα, όπως την κατάσταση των δομών υγείας στην περιοχή κ.α., που η κατάσταση όμως σήμερα παραμένει ίδια και χειρότερη εφόσον η κατάσταση έχει οξυνθεί.

Αντιμετωπίζουμε μια απότομη έξαρση της πανδημίας στον Νομό αυτή τη στιγμή με δεκάδες κρούσματα σε υπηρεσίες και σχολεία.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην πόλη, όπως και σε όλη την Ελλάδα φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, που έπαιξε την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικά στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, που κάνει «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που αφήνει εκτεθειμένους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους σε σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Επομένως επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα που προβάλλουν οι μαθητές, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση όμως κάνει πως δεν τα ακούει όλα αυτά, αρνείται να τα υιοθετήσει και το ακόμα χειρότερο προσπαθεί να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα της κατάστασης..

Εξάλλου γι’ αυτό λέμε ότι η κλεψύδρα άδειασε, ο χρόνος της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών αρχών τελείωσε, γιατί όλους αυτούς τους μήνες δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας αφού, όπως λέει η κυβέρνηση και αποδεικνύει με τη στάση της, όλα αυτά αποτελούν  κόστος.

Έχουν ευθύνη συγκεκριμένη που δεν αξιοποίησαν το χρόνο που κερδήθηκε από τη στάση του λαού όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να εξοπλίσει τα νοσοκομεία με προσωπικό, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα, η προπαγάνδα της κυβέρνησης να πείσει ότι τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς δεν αποτελούν “εστία μετάδοσης” καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Οι δομές Υγείας της περιοχής δεν είδαν καμία αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με την 1η φάση της επιδημίας. Οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζουν να είναι αποψιλωμένες με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, ενώ στο Νοσοκομείο Καστοριάς έγιναν ελάχιστες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που καλύπτουν ελάχιστο ποσοστό των κενών θέσεων και αφορούν σε επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι και από την αρχή της διαχείρισης, κριτήριο δεν ήταν η υγεία του λαού, όπως υποκριτικά έλεγε η κυβέρνηση, αλλά το να μη γονατίσει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση.

Κριτήριο ήταν να ελεγχθούν καλύτερα οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, να αποφευχθούν τριγμοί στην κυβερνητική σταθερότητα από μια ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας, όπως αυτή που είδαμε σε άλλες χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ. Κριτήριο ήταν, επομένως, η εύρυθμη λειτουργία του καπιταλισμού. Η διεθνής, μάλιστα, δυσκολία του συστήματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τις εκατόμβες νεκρών, φανερώνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, οφείλεται συνολικά στην αντιμετώπιση της υγείας ως εμπορεύματος, στη βαρβαρότητα του συστήματος. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η στάση της κυβέρνησης μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων. Μια σχολική χρονιά που ξεκίνησε με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υποδομές, με λιγότερες σχολικές καθαρίστριες από πέρυσι. Αυτές οι ελλείψεις είναι που διαμορφώνουν συνθήκες συγχρωτισμού στα σχολεία. Αυτές είναι οι ελλείψεις που δικαιολογημένα έβγαλαν τους μαθητές στο δρόμο! Η δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση πρέπει να γίνει δύναμη διεκδίκησης!

Όπως επισημαίνει, το σύνθημα “Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Καμία αναμονή. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση, ο αγώνας για:

  • Στελέχωση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο και σταθερό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ενίσχυση του Νοσοκομείου Καστοριάς με όλες τις ειδικότητες, των κέντρων υγείας και αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων, είναι χαρακτηριστική η καταγγελία των κατοίκων στην Κορησό. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ και την ενίσχυση όλων των κλινικών σε μέσα και προσωπικό (π.χ. Παθολογική).
  • Τώρα αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Έκτακτο κονδύλι για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων. Μαζικά δωρεάν τεστ στους μαθητές και όλο το προσωπικό. Συχνές προληπτικές απολυμάνσεις. Ενίσχυση των μέσων μεταφοράς
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Καμία απόλυση. Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για όλους. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού για τις ευπαθείς ομάδες και για γονείς και κηδεμόνες σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολείων λόγω κρούσματος.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να πληθαίνουν στον Νομό οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα που κλείνουν λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες μέρες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τμήματα σε Λύκεια, Γυμνασια, Δημοτικά . Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα δεν άνοιξαν τμήματα σε 6 σχολεία.

Υπάρχει τρομερή καθυστέρηση στο να παρθούν άμεσα μέτρα σε σχολεία που εμφανίζονται κρούσματα. Υπάρχουν σχολεία και τμήματα που ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά μέχρι και σήμερα. Όσο για την ιχνηλάτηση, που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και με κρατική ευθύνη για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, και οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πληρώνουν 100 και 200 ευρώ για τέστ από την τσέπη τους!

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Επιβεβαιώνεται ότι ο αγώνας και τα αιτήματα των μαθητών για μέτρα προστασίας στα σχολεία είναι κάτι παραπάνω από δίκαιος! Τη στιγμή που στην περιοχή μας τα κρούσματα πληθαίνουν, τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας παραμένουν υγειονομικές βόμβες! Το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δεν έχει ικανοποιήσει μέχρι τώρα τα αυτονόητα αιτήματα των μαθητών για πρόσληψη καθηγητών, προσωπικού καθαριότητας, μείωση του αριθμού μαθητών σε κάθε τμήμα έως και 15 μαθητών, αλλά από την άλλη «απάντησε» στην κινητοποίηση χιλιάδων μαθητών έξω από το Υπουργείο την Παρασκευή, με χημικά, ξύλο, μέχρι και συλλήψεις μαθητών. Την ίδια στιγμή που ξεδιάντροπα κατηγορούσε τους μαθητές ότι με τις καταλήψεις μπαίνουν εμπόδια στους μαθητές για τη μόρφωσή τους, ότι οι καταλήψεις είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τα σχολεία μόλις ανοίγουν, ξανακλείνουν λόγω κρουσμάτων!

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες! Αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα τίθεται σε κίνδυνο η εκπαιδευτική διαδικασία, εκτός και αν πιστεύει κανείς ότι μπορεί να βγει η σχολική χρονιά με το «ανέκδοτο» της τηλεκπαίδευσης.

Είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Ταυτόχρονα τα μέτρα που παίρνονται για το χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αφορούν εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής μας. Έρχονται να προσθέσουν επιπλέον οικονομικές δυσκολίες σε έναν κλάδο που έχει δει μεγάλες οικονομικές ζημιές το τελευταίο διάστημα. Οι μικροί ιδιοκτήτες δυσκολεύονται πλέον να αντεπεξέλθουν στα έξοδα που τρέχουν, στα βαριά χαράτσια και τους φόρους που τους έχουν φορτώσει οι διαδοχικές κυβερνήσεις αλλά και ο δήμος.

– Άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολουμένων στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή.

– Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολουμένων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.

– Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

-Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

Ο λαός έδωσε και συνεχίζει με αυταπάρνηση να δίνει τη μάχη καθημερινά για την προστασία του, ήταν σειρά της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης εδώ και αρκετούς μήνες να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, αντί να κουνάνε το δάχτυλο και να τα ρίχνουν όλα στην “ατομική ευθύνη”.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Υπάρχει πείρα από το προηγούμενο διάστημα για το πώς κάτω από όλες τις συνθήκες και παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα μπορούμε να οργανώσουμε τους αγώνες μας για τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Η προστασία της ζωής των εργαζομένων είναι υπόθεση του ίδιου του εργατικού κινήματος, μάχη που μπορεί να κερδηθεί με οργανωμένη πάλη μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς και συλλόγους.

Το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.

Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς – Βοΐου του ΚΚΕ

 

Back to top button