Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Σχέδιο δράσης για την καφέ αρκούδα από Αρκτούρο και Καλλιστώ

Διατήρηση της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα και διαχείριση των πιέσεων και απειλών για την επόμενη επταετία – Ο πληθυσμός της  στην Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε ανάκαμψη και υπολογίζεται στα 400-500 άτομα

Συνάντηση εργασίας με τίτλο «Τοπική διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καφέ αρκούδα (Ursus arctos)» και με τη συμμετοχή 100 και πλέον εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων και δημόσιων υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση και η συζήτηση των προτεινόμενων μέτρων, δράσεων και στρατηγικής ή πλαισίου παρέμβασης του Σχεδίου Δράσης για τη διατήρηση και προστασία του είδους με τους ενδιαφερόμενους και αρμόδιους φορείς.

Το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης συντάχθηκε από Ομάδα ειδικών των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP «Ολοκληρωμένες Δράσεις για τη Διατήρηση και Διαχείριση των Περιοχών του Δικτύου Natura 2000, των Ειδών, των Οικοτόπων και των Οικοσυστημάτων στην Ελλάδα» (LIFE16 IPE/GR/000002) – Δράση Α.1 «Εκπόνηση και Θεσμοθέτηση Σχεδίων Δράσης Ειδών και Οικοτόπων Κοινοτικού Ενδιαφέροντος», που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου.

Το Σχέδιο Δράσης προσβλέπει στη διατήρηση της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα, και στη διαχείριση των πιέσεων και απειλών για την επόμενη επταετία. Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε ανάκαμψη και υπολογίζεται στα 400-500 άτομα. Η Κατάσταση Διατήρησης του είδους αξιολογήθηκε πρόσφατα ως «Μη ευνοϊκή» (Unfavourable – Inadequate, U1) και η συνολική τάση της Κατάστασης Διατήρησης ως «Βελτιούμενη» (Improving, +).

Οι δύο οργανώσεις ελπίζουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης να αξιοποιηθεί ουσιαστικά από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, προς όφελος της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στη χώρα.

ert.gr

 

 

Back to top button