ΚαστοριάΚοζάνη

ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας: Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων

Το νέο lockdown στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς αποδεικνύει περίτρανα ότι, η ατομική εργασία των μικρών αυτοαπασχολούμενων  μικρών ΕΒΕ, όσο σκληρή και να είναι, δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει σ’ αυτούς και στις οικογένειες τους ασφάλεια, σταθερό εισόδημα και κάλυψη των αναγκών τους.

Αποκαλύπτει επίσης περίτρανα τις ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που δεν αξιοποίησαν το χρόνο που κερδήθηκε από την στάση του λαού το προηγούμενο διάστημα, ώστε να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία και σε υγειονομικούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός που ευνοεί την ταχεία μετάδοση του υιού.

Το νέο lockdown ήρθε με πολύ σκληρό τρόπο να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι η επιβίωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση στις σημερινές συνθήκες του οξυμμένου ανταγωνισμού τους με τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας αυτοαπασχολούμενος φορολογείται σήμερα με 22% από το πρώτο ευρώ, πληρώνει κάθε χρόνο 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος και 100% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ΕΝΦΙΑ για το τυχόν ιδιόκτητο μαγαζί, ενώ τα χρέη από την κρίση και το προηγούμενο lockdown τον οδηγούν σε κατασχέσεις.

Αντίθετα, οι εφοπλιστικές επιχειρήσεις είναι αφορολόγητες, τα μερίσματα (μετοχές) φορολογούνται μόνο με 5%, βιομηχανίες και ξενοδοχειακοί όμιλοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και οι Τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια. Η φοροασυλία και η διαρκής οικονομική στήριξη των πάσης φύσεως επιχειρηματικών ομίλων δημιούργησαν όλα τα κρατικά χρέη, τα μνημόνια και τις δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις για αυτοαπασχολούμενους και εργαζομένους.

Η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους, για ένα τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, (το ίδιο ζητάνε με αίτημα τους φορείς της περιοχής πχ ΕΒΕ Κοζάνης), δεν εξασφαλίζει τίποτα παρά μόνο την αναβολή λίγων μηνών μιας πιθανής χρεοκοπίας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ, που μοιράζει η περιφέρεια, με τα οποία διαμορφώνονται τα προγράμματα ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων, προέρχονται από την σκληρή και συνεχή φορολόγηση τόσο των ίδιων όσο και του εργαζόμενου λαού, είναι δηλαδή λεφτά του λαού και τα περισσότερα χρήματα απ’ αυτά καταλήγουν στους πιο ισχυρούς οικονομικά, αφού με τους όρους συμμετοχής αποκλείονται όσοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, (λιγότερα βεβαιωμένα έσοδα, λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρέη κλπ), ή έχουν καταστραφεί από την κρίση και την πανδημία.

Κρίσιμο και επιτακτικό για όλους τους αυτοαπασχολούμενους (α/α) είναι να παρθούν άμεσα μέτρα συνεχούς απόδοσης και ελάφρυνσης όπως:

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής Ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής Ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας.
  • Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης και 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Φθηνότερο τιμολόγιο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου Τραπεζικού λογαριασμού για τους επαγγελματίες.
  • Απαλλαγή όλων των πληττόμενων α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
  • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται, ανεξαρτήτως χρεών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα.

Άμεση στήριξη της υγείας για όλο το λαό.

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρως και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι ΜΕΘ που χρειάζονται. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας σε νέα έξαρση της πανδημίας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολεία για την προστασία των μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Αραίωση των μαθητών σε κατάλληλες αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, όπως και όλα τα αναγκαία τεστ χωρίς καθυστερήσεις.

Η απάντηση στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν είναι η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια, αλλά ο δρόμος του αγώνα. Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν στα σωματεία τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης και μέσα από αυτά να δυναμώσουν την πάλη τους, η οποία να γίνει ανάχωμα στην επίθεση που δέχονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες βασικές ανάγκες τους. Αυτή είναι η μοναδική απάντηση στις σημερινές συνθήκες. Με ισχυρά και μαζικά σωματεία, με ισχυρό λαϊκό κίνημα, σε κοινή πάλη και ενιαίο πλαίσιο με τους μισθωτούς εργαζόμενους και βιοπαλαιστές αγρότες, θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ στο δρόμο για την εργατική λαϊκή εξουσία, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει τέλος στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στις κρίσεις, στην ανεργία, την φτώχια, την εκμετάλλευση, την καταπίεση και τους πολέμους. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εκπληρώσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Κοζάνη 23/10/2020    

Back to top button