Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου εντοπίστηκε από παρέα κυνηγών νεκρό αρσενικό αγριογούρουνο εκτιμώμενου βάρους άνω των 170 κιλών, μέσα σε λασπώδη, λιμνάζοντα νερά. Το ζώο που φαίνεται ότι εξέπνευσε λίγες ώρες πριν την ανεύρεσή του, δεν έφερε εμφανή τραύματα από βολίδες όπλου και αυτό παρακίνησε την παρέα να προβεί σε οπτικό έλεγχο των εντοσθίων του. Η μη φυσιολογική εικόνα του, αναφέρθηκε αμέσως στον Ομοσπονδιακό θηροφύλακα των Κυνηγετικών Οργανώσεων ο οποίος δρομολόγησε την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ενημερώθηκε η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης η οποία κινητοποιήθηκε άμεσα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο σημείο. Οι κτηνίατροι που επιλήφθησαν του περιστατικού, εκτός της κλινικής εξέτασης έλαβαν δείγμα από τα ζωτικά όργανα του ζώου καθώς και αίμα για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.
Σε πρώτη φάση, δεν υπήρχαν ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου, όπως ερυθρότητα και αλλοιώσεις του δέρματος του ρύγχους και των αυτιών ή διογκωμένο ήπαρ και εσωτερικές αιμορραγίες, αλλά η επιβεβαίωση του νοσήματος γίνεται μόνο εργαστηριακά. Τα αποτελέσματα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.
Το προσωπικό της κτηνιατρικής υπηρεσίας ακολουθώντας κατά γράμμα το πρωτόκολλο και με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό προέβη στην σχολαστική απολύμανση του χώρου, των υποδημάτων και των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά του.

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι ιογενές, θανατηφόρο νόσημα αποκλειστικά των χοίρων, πολύ εύκολα μεταδιδόμενο που έχει προκαλέσει παγκοσμίως τεράστιες οικονομικές απώλειες και πλέον βρίσκεται στα σύνορά μας.

Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι σωματεία αναγνωρισμένα και συνεργαζόμενα με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και συμβάλουν καθοριστικά στην επιτήρηση και την πρόληψη της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης απονέμει τα εύσημα σε όλους τους εμπλεκόμενους. Κτηνιατρική Υπηρεσία, κυνηγούς και Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. Δοκιμάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εγρήγορση του μηχανισμού πρόληψης και αποτροπής και ευελπιστούμε τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.
Απαιτείται πολύ μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ από όλους τους κυνηγούς! Δεν μετακινούμε, και δεν προβαίνουμε σε εκσπλαχνισμό νεκρών ζώων γιατί υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ενημερώνουμε τους θηροφύλακες και τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση παρατήρησης ύποπτων ζώων.

Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης