ΕλλάδαΚαστοριά

Πόσα κρούσματα είναι η “κόκκινη γραμμή” για γενικό lockdown – Η απάντηση Πέτσα

Απαντήσεις για το ενδεχόμενο των νέων μέτρων αλλά και «όρια» που θέτει η κυβέρνηση όσον αφορά τα καθημερινά κρούσματα κλήθηκε να δώσει ο κυβερνητικής εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στον Γιώργο Αυτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Έντυπο Τύπο της Κυριακής, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι της νέα μέτρα, ενώ τίθεται ως όριο για γενικό lockdown τα 2.000 κρούσματα.
Τα τρία μέτρα που αναφέρθηκαν στον Τύπο είναι τα εξής:
1) Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού.

«Κλειδώνουν» όσες περιοχές βρίσκονται και στο Επίπεδο 3, εκτός από τις περιοχές δηλαδή που ήδη προβλέπεται αυτό (σ.σ. αυτές που είναι στο Επίπεδο 4). Συγκεκριμένα, σήμερα η μετακίνηση εκτός νομού απαγορεύεται για Καστοριά και Κοζάνη.

2) Λουκέτο στην εστίαση.

Στο τραπέζι είναι το μέτρο να κλείνουν τα καταστήματα της εστίασης νωρίτερα από τις 9 ή τις 10 το βράδυ, όπως γίνεται στο Παρίσι.

3) Περιορισμός των μετακινήσεων με ηλικιακά κριτήρια

Το αμφιλεγόμενο μέτρο έχει επανέλθει στην επικαιρότητα και λέγεται πως προβλέπει περιορισμούς για τους άνω των 65 ετών. Το μέτρο αυτό θεωρείται κόλαφος για την κυβέρνηση ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται στο τραπέζι από τους ειδικούς.

Ωστόσο, ο Στέλιος Πέτσας προχώρησε σε διάψευση όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας για τους άνω των 65 ετών, ενώ έθεσε πιο… χαμηλά το όριο ασφαλείας των καθημερινών κρουσμάτων, λέγοντας πως «Ας εφαρμόσουμε όλοι τα υφιστάμενα μέτρα. Εάν το κάνουμε και τα κρούσματα σταθεροποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα, κάτω από τετραψήφια δηλαδή, τότε το Σύστημα Υγείας -με την ενίσχυση που γίνεται συνεχώς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- θα αντέξει», ουσιαστικά θέτοντας την «κόκκινη γραμμή» στα τετραψήφια κρούσματα.

Συνολικά ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε όσον αφορά τον κορωνοϊό: «Έχουμε αποδείξει ότι κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα. Δεν περιμένουμε να φτάσουμε σε μία κατάσταση που δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Η πρώτη ομάδα κρουσμάτων, όταν ψάξει κανείς τις επαγγελματικές κατηγορίες, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μισθωτοί, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, με μέσο όρο ηλικίας 31,3 έτη. Η δεύτερη είναι μαθητές-φοιτητές, με τους φοιτητές να είναι το 70%. Μεταξύ των μαθητών το 80%, δηλαδή οι οκτώ στους δέκα, στην ηλικία του λυκείου, στα 15-17 έτη. Αυτό δείχνει ότι κάποιοι νέοι μας γύρισαν σε μία εποχή κανονικότητας προ κορωνοϊού, αψήφησαν τα μέτρα, χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η έκρηξη, που, ευτυχώς, δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες. Αν συνεχίσουμε και πιάσουμε τετραψήφια νούμερα, το Σύστημα Υγείας θα πιεστεί πολύ. Άρα, θα πρέπει πάντα τα μέτρα να τα εφαρμόζουμε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα. Όμως είδαμε και οργανωμένες προσπάθειες να παρακαμφθούν. Έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες, από την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη ΔΗ.Μ.Ε.Α.. Συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκλεισαν στις δώδεκα και ξανάνοιξαν στη μία, με πολύ κόσμο μέσα, ξανάκλεισαν. Και όλοι αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους.

Για τη λήψη νέων μέτρων

Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα μέτρα για να μην πάμε σε σκληρότερα. Είναι πολύ καθοριστικό να το καταλάβουν όλοι αυτό. Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα για απαγόρευση κυκλοφορίας στους άνω των 65 ετών δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης.

Ο σχεδιασμός μας είναι απλός. Ας εφαρμόσουμε όλοι τα υφιστάμενα μέτρα. Εάν το κάνουμε και τα κρούσματα σταθεροποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα, κάτω από τετραψήφια δηλαδή, τότε το Σύστημα Υγείας -με την ενίσχυση που γίνεται συνεχώς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- θα αντέξει. Η κατάσταση, πάντως, η οποία υπάρχει στην Ελλάδα, είναι πραγματικά πολύ-πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χώρες με τον ίδιο περίπου πληθυσμό, όπως το Βέλγιο, έχουν πάνω από 13.000 κρούσματα. Αυτό δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής και πρέπει πραγματικά να συγχαίρουμε τους Έλληνες που ακούν τους ειδικούς και εφαρμόζουν τα μέτρα».

typosthes.gr

Back to top button