Ελλάδαευρωπη

Ήπιο χειμώνα προβλέπει για την Ευρώπη η IBM

Η Ευρώπη είναι πιθανό να βιώσει και φέτος έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, παρά το φαινόμενο Λα Νίνια που συνήθως φέρνει ψυχρότερες συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο, εκτιμούν οι υπερυπολογιστές της IBM.

Η πρόβλεψη έρχεται από τη Weather Company, η οποία ειδικεύεται στις μετεωρολογικές προβλέψεις για τις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, και διαχειρίζεται επίσης τις δημοφιλείς υπηρεσίες Weather.com και Weather Underground.

Εξαγοράστηκε το 2016 από την IBM, η οποία ανακοίνωσε τότε ότι θα αξιοποιήσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Watson για μετεωρολογικές προγνώσεις σε επίπεδο γειτονιάς.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι χειμώνες ήταν σχετικά ήπιοι στη Γηραιά Ήπειρο, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη. «Το πιο πρόσφατο κλιματικό μοντέλο μοιάζει με εκείνο των τελευταίων επτά χειμώνων και υποδηλώνει άλλον έναν χειμώνα με βροχές και ανέμους στη βόρεια Ευρώπη, παρά το Λα Νίνια» ανέφερε ο επικεφαλής μετεωρολόγος της υπηρεσίας Τοντ Κρόουφορντ. Σημείωσε όμως ότι δεν αναμένεται να είναι τόσο θερμός όσο ο περσινός.

Σύμφωνα με τη Weather Company, στη Νότια Ευρώπη ο καιρός θα είναι πιο υγρός και με πιο ισχυρούς ανέμους σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ιδίως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Στον βορρά, παρόμοιες συνθήκες θα επικρατησουν τον Ιανουάριο του 2021.

Τα επίπεδα αβεβαιότητα στο προγνωστικό παραμένουν πάντως υψηλά. Η εταιρεία αναμένεται ανακοινώσει την τελική πρόβλεψή της τον επόμενο μήνα.

ΑΠΕ

Back to top button