ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης της Καστοριάς ‘’Π.Α.Ο.” (Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωση)

Φωτογραφία του 1945 απο την συλλογή του Ιστορικός Συλλέκτης Βέροιας όπου εμφανίζει την ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης της Καστοριάς ‘’Π.Α.Ο.’’ (Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωση), η οποία οργάνωση πρόσφερε τα μέγιστα στην περιοχή κατά την περίοδο της Κατοχής, αφού είχε να πολεμήσει και να αντισταθεί κατά των Γερμανών, Ιταλών, και των κομιτατζιδων .
Οι πατριώτες αυτοί υπό την ηγεσία τους και την καθοδήγησή τους κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλά το φρόνημα και το ηθικό του κόσμου και της τοπικής κοινωνίας, και ταυτόχρονα να πλήξουν τους ξενοκίνητους εισβολείς από όπου και αν προέρχονταν αυτοί.
Στην φωτογραφία εμφανίζονται καθισμένοι από αριστερά ο Δήμαρχος Καστοριάς ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΤΣΕΜΑΝΗΣ, Μητροπολίτης Καστοριάς ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καστοριάς ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. Όρθιοι από αριστερά Υπομοίραρχος (Ε.Β.Χ.) ΚΩΝ\ΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ,ο ιδιώτης ΘΩΜΑΣ ΤΟΛΙΟΣ, ο αξκος του Στρατού Ξηράς ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΒΥΡΝΑΣ,ο στρ\κος ιατρός ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ο αξκος του Στρατού Ξηράς ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, και οι αξκοί της Πολεμικής Αεροπορίας ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ και ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΖΗΚΑΣ.
Γιάννης Αραμπατζής στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

Back to top button