ΚαστοριάΝεστόριο

Η “τρέλα” του πολέμου (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

Όταν ανεβαίνουμε στα βουνά σε πολλές περιπτώσεις έρχεται στο μυαλό μας η ιστορία μας και κάποιες μάχες. Έτσι ανεβαίνοντας στο Ταμπούρι και φτάνοντας στο μνημείο του ’40 σκέφτεσαι με δέος τους αγώνες των ηρώων εκεί πάνω. Όμως και μία απλή σκέψη περνά από το μυαλό μου! Ήταν τόσο ανόητοι οι Ιταλοί;
Αν δει κάποιος τα κακοτράχαλα βουνά και την μορφολογία του εδάφους απορείς. Δεν έχω ειδικές γνώσεις στρατιωτικής τακτικής. Απλής λογικής έχω. Και μόνο ένας άσχετος θα μπορούσε να επιχειρήσει εισβολή από ένα τέτοιο μέρος. Βουνά ,βράχια, έλλειψη διεξόδων παρά μόνο παραποτάμιες διέξοδοι, στενοί και σε πολλές περιπτώσεις αδιάβατοι. Δεν μπορώ να περιγράψω την εικόνα ,όποιος ανεβεί όμως εκεί πάνω θα δει ότι εφόσον πολεμούσαν οι Έλληνες ήταν αδύνατο να προχωρήσουν οι Ιταλοί. Κι όμως το επιχείρησαν. Γιατί άραγε;
Η δική μου απάντηση είναι ότι τα φασιστικά καθεστώτα ζουν με το βάρος των ψεμάτων και της φανταστικής πραγματικότητας που καλλιεργούν στον λαό τους . Εξάλλου οι Έλληνες πολεμούσαν για τον τόπο τους ,το χώμα τους, την ιστορία τους! Οι Ιταλοί γιατί πολεμούσαν; Για την “τρέλα “του Χίτλερ και του Ντούτσε που ήθελαν να υποδουλώσουν όλους τους λαούς!
Σήμερα δυστυχώς έχουμε ένα γείτονα που συμπεριφέρεται κατά ανάλογο τρόπο. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε αυτή την περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα συμβεί κάτι ανάλογο με την Ιταλία; Θέλω να πιστεύω ότι ναι. Όχι ίδιο (ποτέ δεν επαναλαμβάνεται η Ιστορία) αλλά κάτι ανάλογο σίγουρα. Τελειώνοντας.
Ο Πόλεμος είναι αποτέλεσμα πολλές φορές της “άρρωστης” πολιτικής ηγεσίας που κυβερνά την χώρα. Της ανάγκης να εξαγάγει την εσωτερική κρίση. Οι επιτιθέμενοι όμως πάνω σε αυτήν την τρέλα σπάνια είναι σωστά προετοιμασμένοι. Γιατί αυτή η τρέλα τους θολώνει το μυαλό και κάνουν ολέθρια λάθη όπως των Ιταλών να περάσουν από το σύμπλεγμα της Πίνδου! Οι αμυνόμενοι έχουν μία αποστολή. Να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτήν την “τρέλα” και να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον τόπο τους.
Υγ. Η φωτογραφία από το μνημείο. Φόρος τιμής στους αγωνιστές αυτούς που πολεμούσαν για την πατρίδα με τόσο δύσκολες συνθήκες.
 

 

Back to top button