Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Κριτική-παρουσίαση του βιβλίου “Η Ροδοπέταλη” της Μαρίας Διαμαντίδου

Γράφει η Κυριακή Γανίτη (Dominica Amat)

Η εποχή μας περισσότερο από ποτέ απαιτεί αποδοχή καί κατανόηση της διαφορετικότητας. Την εξάλειψη του ρατσισμού καί την αληθινή αγάπη καί στήριξη ανάμεσα στους ανθρώπους. Για να συμβεί,όμως,κάτι τέτοιο θα πρέπει αρχικά οι γονείς κι έπειτα οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν στα παιδιά για την σημασία καί αξία όλων αυτών. Βλέπετε,τα μυαλουδάκια των μικρών παιδιών είναι σαν σφουγγάρια που απορροφούν τα πάντα καί ύστερα αντιγράφουν τις πράξεις των ενηλίκων. Εάν δεν τους δώσουμε εμείς το καλό παράδειγμα,από πού θα τα μάθουν;

Συνεχίζοντας τις βιβλιοπροτάσεις μου για παιδιά,διάβασα καί σας παρουσιάζω το παιδικό παραμύθι της συγγραφέως κύριας Μαρίας Διαμαντίδου,με τίτλο ”Η Ροδοπέταλη-ένας υπέροχος γάμος” το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φύλατος καί μου άρεσε πολύ. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Μέσα από την ιστορία του παραμυθιού η συγγραφέας με γλυκό ύφος καί λόγο θα μιλήσει για όλα όσα σας αναφέρω στον πρόλογό μου. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα τριαντάφυλλα καί τα όμορφα,ποικίλα χρώματα που τα ντύνουν θα τραβήξει την προσοχή καί το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών από την αρχή έως καί το τέλος της ανάγνωσης. Ο διδακτικός χαρακτήρας του βιβλίου σε συνδυασμό με την περιεκτική ιστορία,τις σύντομες προτάσεις καί την εξαιρετική,πολύχρωμη εικονογράφηση θα πετύχουν διάνα τον σκοπό τους. Δεν νομίζω πως θα υπάρξει παιδί που δεν θα του αρέσει το παρόν βιβλίο.

Τα πανέμορφα χρωματιστά τριαντάφυλλα είναι οι φυλές της γης που η κάθε μία είναι περήφανη για την καταγωγή της και την εμφάνισή της. Ο Μαύρος Ιππότης είναι το διαφορετικό «τριαντάφυλλο» στο οποίο αντιδρούν οι «υπέροχοι» και οι «σίγουροι». Στην ιστορία μας από τη συνύπαρξη όλων καταφέρνει και νικά ο καλύτερος εαυτός μας και ομορφαίνει τους «κήπους της γης».”(Περίληψη οπισθοφύλλου)

Στα θετικά του βιβλίου μπορεί να συμπεριληφθεί καί το μήνυμα που περνάει η συγγραφέας προς όλους τους γονείς εκεί έξω. Δεν είναι άλλο από την ανιδιοτελή αγάπη καί στήριξη που πρέπει να δείχνουν στα παιδιά τους. Αυτό έχει σημασία. Να είναι πάντα γερά στηρίγματα δίπλα τους. Να αποδέχονται τις επιλογές τους καί να κλείνουν τα αυτιά τους σε ό,τι λέει ο κόσμος. Πάψτε να σας ενδιαφέρει η γνώμη του κόσμου. Καθένας είναι ξεχωριστός καί αυτό τον κάνει μοναδικό. Αγαπήστε τον εαυτό σας,για να σας αγαπήσουν καί οι άλλοι. Πού ξέρετε; Ένα μικρό βήμα την φορά αρκεί για να γίνουν όλα καλύτερα.

Καλά σας αναγνώσματα!

Υ.Γ. Το βιβλίο κυκλοφορεί παράλληλα καί σε μορφή ebook. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το επίσημο site του εκδοτικού.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ:  ΦΥΛΑΤΟΣ (FYLATOS PUBLISHING)

dominicamat.blogspot.com

Καστοριά – Νέο βιβλίο: Η Ροδοπέταλη της Μαρίας Διαμαντίδου

Back to top button