ευρωπη

Σε lockdown από τη Δευτέρα το Βέλγιο – Όλο και πιθανότερο το lockdown στην Ιταλία

Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε πριν από λίγο δεύτερο lockdown. Λαμβάνει νέα μέτρα την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν σε μια μέρα τις 23.000.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα και για ένα μήνα,

* τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.

* στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο

* σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα

*Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν

* η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός αυτό δεν είναι εφικτό

*τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν

*η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.

* τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια

* οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

Ιταλία: Nέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων – Το γενικό lockdown όλο και πιθανότερο

Χθες στην Ιταλία σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού: καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 199 άνθρωποι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 215.085 διαγνωστικά τεστ. Το 14,4% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε αυτά βρέθηκε θετικό. Χθες οι θετικοί στον ιό ήταν 26.831, και οι νεκροί 217.

Στην Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί πλέον 1.746 ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 16.994 ασθενείς. Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες. Σε σχέση με χθες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σχεδόν κατά 26.000.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας (της Νάπολης, του Μιλάνου και της Ρώμης) η κατάσταση θεωρείται «περισσότερο από κρίσιμη».

«Αν κριθεί αναγκαίο θα αναλάβουμε την υποχρέωση να κηρύξουμε νέο lockdown», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Έντσο Αμέντολα. Υπέρ της διακοπής πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων και του αυστηρού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών τάχθηκε και η επιτροπή ειδικών η οποία, από την αρχή της πανδημίας, συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

ΑΠΕ

Back to top button