ΚοζάνηΦλώρινα

Μεγάλες επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές

Ένα διαφοροποιημένο αναπτυξιακό μοντέλο, που εκτείνεται από τομείς προηγμένης τεχνολογίας στην παραγωγή ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση μέχρι πρότυπες βιομηχανικές και αγροτικές μονάδες και νέες μορφές τουρισμού, θα διαδεχθεί τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που εισέρχονται στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.

Της Χρύσας Λιάγγου

Μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες αναμένουν την οριστική θέσπιση των αναπτυξιακών κινήτρων από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων εκατοντάδων εκατ. ευρώ με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Η εταιρεία Sunlight του ομίλου Οlympia είναι έτοιμη να εγκαταστήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μονάδα παραγωγής μπαταριών λιθίου για ηλεκτροκίνηση, επενδύοντας 200 εκατ. ευρώ έως το 2026. Η Wonderplant του γνωστού επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας, που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2024. Η επένδυση που θα συνοδεύεται από μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ πέρα από τα γνωστά πλάνα της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2,3 γιγαβάτ για τα οποία θα επενδυθούν κεφάλαια ύψους 1,4-1,6 δισ. ευρώ, ξεχωρίζουν δύο ακόμη επενδυτικά σχέδια σε τεχνολογίες αιχμής. Το ένα προωθείται από την ελληνική εταιρεία Eunice και αφορά την κατασκευή του πρώτου έργου αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλης κλίμακας μπαταρίες λιθίου στην Ελλάδα, συνολικής επένδυσης 285 εκατ. ευρώ, και το δεύτερο από την πολωνική εταιρεία Solaris και αφορά τη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Το έργο, στο οποίο πλην της Ελλάδας εμπλέκονται ακόμη τρεις χώρες, προβλέπει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ.

Στον τομέα της μεταποίησης, η φαρμακοβιομηχανία DEMO έχει σχεδιάσει την κατασκευή πέντε μονάδων παραγωγής φαρμάκων στη Μεγαλόπολη, για τα οποία θα επενδυθούν περί τα 90 εκατ. ευρώ. Στον τομέα του οινικού τουρισμού, τέλος, το Κτήμα AΛΦΑ με τους αμπελώνες στο Αμύνταιο της Φλώρινας έχει καταθέσει επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής και τη δημιουργία καταλυμάτων σε υφιστάμενα και νέα οινοποιεία.

Τα παραπάνω σχέδια είναι τα πιο ώριμα μεταξύ 16 συνολικά μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τα πιο ώριμα επενδυτικά σχέδια, που θα δώσουν την εκκίνηση για την επόμενη ημέρα των λιγνιτικών περιοχών. Το «όραμα» αυτό βασίζεται σε πέντε πυλώνες: καθαρή ενέργεια, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός, βιοτεχνία, βιομηχανία και εμπόριο και τεχνολογία και εκπαίδευση. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής υποστηρίζεται από σειρά φορολογικών και άλλων κινήτρων και επιδοτήσεις, που αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στην Ε.Ε., και πόρους ύψους 5,05 δισ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά για τα πιο ώριμα επενδυτικά σχέδια στο kathimerini.gr

 

 

 

Back to top button