Πριν από την πανδημία του νέου κορονοϊού, η τράπεζα τροφίμων του Κονράδο Χιμένεθ στη Μαδρίτη βοηθούσε περί τους 400 ανθρώπους τον μήνα. Τώρα, διανέμει 10 τόνους προμηθειών σε 3.500 ανθρώπους την ημέρα.
Από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από την επιδημία Covid-19, η οικονομία της Ισπανίας έχει περιέλθει σε δεινή θέση. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η χώρα έχει χάσει 450.000 θέσεις απασχόλησης σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν και περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα φτώχειας», είπε ο Χιμένεθ, το ίδρυμα του οποίου βοηθάει κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά.
«Αναμένουμε ότι εάν αυτό συνεχιστεί για άλλους τρεις έως έξι μήνες η κοινωνία θα καταρρεύσει».
Η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε ένα πρόγραμμα βασικού εισοδήματος και στηρίζει σχεδόν 730.000 ανθρώπους μέσω ενός πανεθνικού σχεδίου προσωρινής αργίας, ωστόσο πολλοί είναι οι πολίτες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε αυτό.
Για παράδειγμα, η Ντολόρες Σαν Αντόνιο, 23 ετών, που ζει παράνομα σε ένα σπίτι με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της. Της είπαν ότι δεν πληροί της προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι το νοικοκυριό της συντηρείται με μόλις 422 ευρώ τον μήνα, πολύ κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού των 1.108 ευρώ.
«Το μόνο που ζητάω είναι μια ευκαιρία να εργαστώ, προκειμένου να μπορώ να πληρώσω το ενοίκιο μου και να ζήσω με αξιοπρέπεια», λέει η 23χρονη, η οικογένεια της οποίας κινδυνεύει με έξωση τον Δεκέμβριο.
«Δεν θέλω τα κορίτσια μου να ζουν με αυτό το άγχος, ειδικά η μεγαλύτερη… Μου προσέφερε ακόμη και χρήματα από τον κουμπαρά της για να τα βγάλουμε πέρα», περιέγραψε, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της.
Έξω από την εκκλησία Σάντα Μαρία Μικαέλα και Σαν Ενρίκε, η οποία χρησιμοποιείται ως κέντρο διανομής της τράπεζας τροφίμων, γυναίκες σχηματίζουν ουρές για να παραλάβουν τις ημερήσιες προμήθειες που δικαιούνται, ψωμί, γάλα και πάνες.
Πολλές ψάχνουν εναγωνίως για κάποια θέση απασχόλησης, αφότου έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας της πανδημίας.
«Η μητέρα μου δεν έχει δουλειά και ο πατέρας μου έχει τεθεί σε προσωρινή αργία, δεν τον πληρώνουν, επομένως δεν γνωρίζω πως θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς αυτόν τον μήνα», λέει η 18χρονη Πάολα.
Μητέρα δύο παιδιών, η νεαρή γυναίκα ψάχνει για δουλειά, όμως δεν βρίσκει.
«Δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Δεν έχουμε φαγητό στο σπίτι».
ΑΠΕ