Ελλάδα

Σάμος: Βουβός ο πόνος στις κηδείες των παιδιών – Εξακολουθεί να τρέμει το έδαφος (βίντεο)

Εξακολουθεί να τρέμει το έδαφος στη Σάμο μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, κι ενώ αρκετοί κάτοικοι πέρασαν και δεύτερο βράδυ σε συγγενικά σπίτια, σε σκηνές ή στα αυτοκίνητα. Σήμερα η Σάμος, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα αποχαιρέτησαν την Κλαίρη και τον Άρη, τα δυο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Είχαμε μία ανήσυχη νύχτα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά, αλλά «χρειαζόμαστε» -όπως είπε- μία δόνηση πάνω από 5 Ρίχτερ για να είμαστε απόλυτα σίγουροι.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι έλεγχοι στα κτίρια, και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, ζημιές έχουν υποστεί 300 σπίτια και 70 επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο χωριό Άνω Βαθύ, όπου περισσότερα από 150 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Τελευταίο αντίο

Η πληγωμένη Σάμος, αποχαιρέτησε σήμερα τα δυο παιδιά την Κλαίρη και τον Άρη που χάθηκαν από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής.

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίου Χαράλαμπου στο Βαθύ της Σάμου η κηδεία της 15χρονης Κλαίρης. Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και συμμαθήτριες, αλλά και κάτοικοι της Σάμου είπαν σήμερα «το τελευταίο αντίο» στην νεαρή μαθήτρια που ο χαμός της βύθισε στο πένθος το νησί.  Αργότερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 17χρονου Άρη.  Οι συμμαθητές και φίλοι τους έφτασαν στον ιερό ναό ντυμένοι στα λευκά και κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια, ενώ τραγικές φιγούρες ήταν οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών.

Το «παρών» έδωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ενώ κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που βρήκε τα παιδιά καταπλακωμένα από τα ερείπια βρέθηκε, επίσης, στην κηδεία. Επιπλέον, μεταξύ άλλων στην κηδεία βρέθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, καθώς και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Στη Σάμο μετέβη χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε και τους γονείς των δύο μαθητών που έχασαν τη ζωή τους.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο πατέρας του αδικοχαμένου 17χρονου επισημαίνοντας οτι τα δύο παιδιά έφυγαν ακαριαία, πιασμένοι χέρι με χέρι. Δεν υπέφεραν είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε δε ότι η βόμβα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων σκότωσε τα δύο παιδιά.

«Δύο λεπτά πριν το σεισμό επικοινώνησα με το παιδί, του λέω «πού είσαι» μου λέει έρχομαι. Στο αμέσως επόμενο λεπτό μετά τον σεισμό, παίρνω τηλέφωνο το παιδί και δεν μου το σηκώνει, ετοιμάζομαι να πάω στο άλλο παιδί, το βρίσκω στο προαύλιο το παίρνω μαζί μου και αρχίζω και ψάχνω το παιδί. Ένας τεχνικός από την Αθήνα μας έδωσε το στίγμα του κινητού αρχίζουμε ψάχνουμε όλα τα χαλάσματα  ο πατέρας της κοπέλας βρήκε τους δύο και ξεκίνησε ο Γολγοθάς. Τα δύο παιδιά έφυγαν ακαριαία, πιασμένοι χέρι με χέρι.  Τα παιδιά δεν υπέφεραν», είπε.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης, Μαρία Σταθοπούλου

ert.gr

Back to top button