ΑθλητικάΚαστοριά

Η Μαρία Αντωνίου για lockdown στη Θεσσαλονίκη (συνέντευξη)

Η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, μίλησε στο Seleo.gr  για το δεύτερο, αυριανό, lockdown στην πόλη,για το project της «Νέας Τούμπας», καθώς και για όλα τα μεγάλα έργα που περιμένει η Θεσσαλονίκη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συνέντευξη στον Κωστή Ουζούνογλου

Σας φοβίζει το αυριανό , δεύτερο «lockdown» στη Θεσσαλονίκη;

Η Κυβέρνησή μας, στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού αντιμετώπισε τον αόρατο εχθρό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα, που απέτρεψαν τα χειρότερα όπως βλέπαμε σε άλλες χώρες.

Έχουμε πλέον μία σημαντική εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα, ακούγοντας και εφαρμόζοντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά. Η δημόσια υγεία, άλλωστε, είναι πάνω απ’ όλα.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, έτσι ώστε ακολουθώντας τις οδηγίες να ξεπεράσουμε με επιτυχία και το δεύτερο κύμα.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Ας υψώσουμε, λοιπόν, την ασπίδα της ευθύνης, ατομικά και συλλογικά και ενωμένοι είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε.

Η Κυβέρνησή μας, άλλωστε, θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση.

 Κάντε μας έναν απολογισμό του τελευταίου έτους . Τι έχει γίνει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη;

Ένας χρόνος σκληρής και εντατικής δουλειάς, συνεχούς προσπάθειας, αλλαγής δεδομένων και πολλαπλών προκλήσεων. Μέσα σε μία πολύ ιδιαίτερη συγκυρία, λοιπόν, έπρεπε να σταθούμε δυνατοί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα νέα δεδομένα και παράλληλα να ανταποκριθούμε με συνέπεια στους στόχους, που είχαμε θέσει όσον αφορά στην υλοποίηση έργων και δράσεων στη Μακεδονία.

Με οδηγό μας το πρόγραμμα, που εξήγγειλε πέρσι από την 84η ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη τρέξαμε τις δεσμεύσεις μας, τηρώντας αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, προχωρήσαμε γρηγορότερα ορισμένα πράγματα και είμαστε περήφανοι γι’αυτό.

Το «Brand “Μακεδονία”», το Λιμάνι, η επέκταση του 6ου προβλήτα και η διασύνδεση του με ΠΑΘΕ, το Thessaloniki FlyOver, όλα τα έργα υποδομών, που ήταν κολλημένα για πολλά χρόνια και είναι σε φάση δημοπράτησης από την Εγνατία Οδό, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Thess/Intec, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, το Μετρό, το  πρώτο Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού  σε συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό Cisco, που ήδη λειτουργεί μέσα σε ένα χρόνο, το ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Pfiser, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», το Μουσείο Ολοκαυτώματος, αποτελούν μεγάλα αναπτυξιακά και επενδυτικά έργα.

Γιατί η ανάπτυξη, που όλοι επιζητούμε, προϋποθέτει όραμα και στόχο. H Κυβέρνησή μας μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας δεν έμεινε μόνο στα λόγια αλλά προχώρησε σε πράξεις.

Κάποιοι σχολιάζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και το γραφείο του  τόσο συχνά όσο ο κ. Τσίπρας.

Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία μας και τη Βόρεια Ελλάδα είναι αποδεδειγμένα δεδομένο. Μέσα στον ένα χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Θεσσαλονίκη για να έχει ο ίδιος εικόνα της πορείας υλοποίησης μεγάλων έργων. Και σίγουρα δεν έρχεται  απλά για να εγκαινιάσει μουσαμάδες.

Επειδή μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο σε πολλούς, ποιος είναι ο ρόλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη;

Ο ρόλος του Γραφείου Μακεδονίας, όπως προβλέπεται από τον νόμο για το «επιτελικό κράτος» είναι συγκεκριμένος.

Το Γραφείο είναι  σε συνεχή επαφή με όλους τους θεσμικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός  για τα τρέχοντα ζητήματα, που αφορούν κυρίως σε μεγάλα έργα και μεγαλόπνοα σχέδια . Στόχος του Γραφείου είναι η προώθηση θεμάτων και η επίλυση ζητημάτων.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη θεσμική του υπόσταση, λειτουργεί ως φίλτρο όλων των αναπτυξιακών προτάσεων και δράσεων, που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα.

Ποια είναι τα μεγάλα έργα που περιμένει η Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη, με το συνολικό σχεδιασμό που έχουμε καταρτίσει ως Κυβέρνηση, θα αποτελεί κέντρο τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας. Έναν ισχυρό κόμβο σε όλα τα Βαλκάνια. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε πυρετωδώς και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, τηρώντας απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μας.

Αξίζει να σας πω ότι σήμερα ο συνολικός προϋπολογισμός από τα δημοπρατημένα έργα ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Πριν λίγες μέρες είχατε μία συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη. Τι συζητήσατε για το project της «Νέας Τούμπας».

Η κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και η ανάπλαση της γύρω περιοχής αποτελεί στοίχημα για την Κυβέρνησή μας.

Ένα μεγαλόπνοο έργο με πολλαπλασιαστικά οφέλη, το οποίο δεν αφορά μόνο τον ΠΑΟΚ αλλά τη Θεσσαλονίκη γενικότερα, καθώς θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του αστικού ιστού και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Τούμπας.

Το project της Νέας Τούμπας προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει από κοινού. Ευελπιστούμε, με την ταχύτητα που τρέχει το ζήτημα, και το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι μέσα στο ’21, θα έχουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Στόχος όλων είναι το έργο να παραδοθεί έως το 2026, ώστε ο ΠΑΟΚ να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, στο καινούργιο γήπεδο,  στο νέο του σπίτι.

seleo.gr

Back to top button