“Λουκέτο” στα λύκεια στην Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες – Τι αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Παιδείας για την Καστοριά

Αποκλειστικά και υποχρεωτικά με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν τις επόμενες 14 ημέρες τα Λύκεια και Πανεπιστήμια στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, σύμφωνα με τα εξατομικευμένα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στις δύο περιφερειακές ενότητες και τα οποία τίθενται σε ισχύ από αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί.

Η απόφαση να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μόνο στα Δημοτικά και Γυμνάσια ελήφθη κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ως προληπτικό μέτρο. Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πως αν και δεν έχει προκύψει τάση ενδοσχολικής διασποράς -τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα προερχόμενα πρωτίστως από δραστηριότητες έξω από το σχολείο- διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία, ενώ παρατηρείται ότι τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή κοινωνική αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους.

Το μέτρο για την αναστολή των δια ζώσης μαθημάτων στο Λύκειο, όπως εκτιμάται, έχει νόημα μόνον εφόσον -όπως εν προκειμένω στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες- εφαρμόζεται ολικό lockdown και άρα οι μαθητές τους, παραμένουν στα σπίτια τους και δε θα συγχρωτίζονται σε πλατείες και άλλους χώρους.

Πάντως, τα δείγματα από περιοχές όπου εφαρμόστηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα με όλα τα σχολεία σε κανονική λειτουργία, είναι ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, στα τεστ που διενεργήθηκαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δειγματοληπτικά, σε σχολεία της Κοζάνης και της Καστοριάς, βρέθηκαν 0,6% θετικά (4 στα 661 δείγματα), γεγονός που επιβεβαιώνει πως και σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, τα σχολεία παραμένουν ένα ασφαλές περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σμαρώ Αβραμίδου

ΑΠΕ