ΚαστοριάΚοζάνη

Όλη η προγραμματική σύμβαση για τη σήραγγα της Κλεισούρας – Τα χρονοδιαγράμματα, οι υποχρεώσεις και ο προϋπολογισμός

Την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», για το μεγάλο έργο της σήραγγας της Κλεισούρας. αποφασίζει αύριο, Τρίτη, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10π.μ. 

Όπως ήδη σας είχε ενημερώσει το e-ptolemeos.gr, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Π.Ε. Καστοριάς, είχαν καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση προκειμένου όλες οι διαδικασίες να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα, λύνοντας ουσιαστικά και το μεγάλο πρόβλημα της επίβλεψης του έργου, καθώς οι τεχνικές υπηρεσίες τους δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.

Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» με την εμπειρία που διαθέτει σε τέτοια μεγάλα έργα, αναλαμβάνει το ρόλο του Φορέα Υλοποίησης, ενεργώντας φυσικά για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία, η οποία σύμφωνα με τη σύμβαση αναλαμβάνει την υποχρέωση «Να αιτηθεί την παράταση της υποβολής προτάσεων που ορίζει η εκδοθείσα πρόσκληση 120 της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 7 του Προγράμματος κατά δύο (2) μήνες, ώστε να ολοκληρωθούν η επισκόπηση των μελετών, το σχέδιο Προϋπολογισμού και Τεχνικής Περιγραφής του Έργου και η σύνταξη του Φακέλου Αίτησης Χρηματοδότησης».

Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 72.100.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής, το κόστος απαλλοτριώσεων, το κόστος μετακίνησης δικτύων ΟΚΩ, κόστος αρχαιολογίας, καθώς επίσης και κονδύλιο αποζημίωσης ποσοστού 3% επί των συνολικών δημοσίων δαπανών του Έργου, για την κάλυψη των δαπανών διαχείρισης, παρακολούθησης/επίβλεψης του έργου, σύνταξης τευχών δημοπράτησης, μετακίνησης – απασχόλησης του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».

Η κατανομή του ποσού γίνεται ως εξής:

Προϋπολογισμός (με Φ.Π.Α. 24%)

Κατασκευή έργου 69.340.000

Δαπάνη Απαλλοτριώσεων 190.000

Δαπάνη Αρχαιολογίας 80.000

Δαπάνη ΟΚΩ (ΔΕΗ κλπ.) 390.000

Προϋπολογισμός Έργου 70.000.000

Δαπάνη Διαχείρισης και επίβλεψης Έργου (3%) 2.100.000*

Συνολικός προϋπολογισμός Έργου 72.100.000

Η έναρξη της σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφή της και θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.

Η διάρκεια υλοποίησης ορίζεται συνολικά σε 55 μήνες, με την κατασκευή του έργου να περιλαμβάνει τους 40 από αυτούς: Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης 2 μήνες .Έγκριση χρηματοδότησης 3 μήνες. Διαδικασίες μέχρι την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου 10 μήνες (υπό την προϋπόθεση απόκτησης γης). Κατασκευή του έργου 40 μήνες Σύνολο Πράξης 50 μήνες Συνολικός χρόνος Ολοκλήρωσης 55 μήνες.

Την ευθύνη υλοποίησης της σύμβασης θα έχει η κοινή επιτροπή παρακολούθησης, η οποία απαρτίζεται από έναν(1) εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας(Κασαπίδης με αναπληρωτή Σαββόπουλο), έναν εκπρόσωπο της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και έναν εκπρόσωπο από το φορέα χρηματοδότησης της Πράξης ή το φορέα λειτουργίας, ή άλλο φορέα που θα συμφωνηθεί με τους συμβαλλομένους.

Δείτε εδώ όλη την προγραμματική σύμβαση.

Ζήσης Πιτσιάβας

e-ptolemeos.gr

Back to top button