Κόσμος

Η Γαλλία θα απαγορεύσει την τουρκική υπερεθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι στη χώρα

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απαγόρευση του τουρκικού υπερεθνικιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων στο γαλλικό έδαφός και θα ζητήσει τη διάλυσή του την Τετάρτη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, μεσούσης της έντασης μεταξύ του Παρισιού και της Άγκυρας.

Πρόκειται για «μια ομάδα πράγματι ιδιαίτερα επιθετική για να μην πω περισσότερα», δήλωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν σε ανακοίνωση που εκδίδεται σε μια συγκυρία ισχυρών διπλωματικών εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας όσον αφορά τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Οι Γκρίζοι Λύκοι πίσω από τη βεβήλωση μνημείου για τη γενοκτονία των Αρμενίων στη Γαλλία

Η ομάδα αυτή των Γκρίζων Λύκων υποδείχτηκε μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν μεταξύ της τουρκικής κοινότητας και της αρμενικής κοινότητας στο Ντεσίν-Σαρπιέ, κοντά στη Λιόν, στην ανατολική Γαλλία. Οι εντάσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην αυτονομιστική περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Την Τετάρτη το βράδυ, οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν στο Ντεσίν-Σαρπιέ για να εμποδίσουν 250 μέλη της τουρκικής κοινότητας να «τα βάλουν» με τους Αρμένιους. Μερικές ώρες νωρίτερα, μια συμπλοκή μεταξύ των δύο κοινοτήτων είχε προκαλέσει τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων ένας σοβαρά.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι το μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων, της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, και το Εθνικό κέντρο αρμενικής μνήμης κοντά στη Λιόν βεβηλώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και γράφτηκε σε αυτά το όνομα της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι».

Κόντρα Γαλλίας – Τουρκίας

Η συγκεκριμένη υπερεθνικιστική ομάδα είναι γνωστό ότι πρόσκειται στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα διερωτήθηκε για την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν.

Πολύς λόγος είχε γίνει για τους Γκρίζους Λύκους τη δεκαετία του 1970 και του 1980 κατά τη διάρκεια βίαιων ενεργειών εναντίον ακτιβιστών της αριστεράς.

Ο Γάλλος υπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την απόφαση αυτή, στην οποία ωστόσο προχωρά μετά τις δύο διαδηλώσεις κατά της Αρμενίας από ανθρώπους που κρατούσαν τουρκικές σημαίες στη Λιόν και στην Γκρενόμπλ. Βίντεο από τις διαδηλώσεις αυτές αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε λογαριασμούς που χρησιμοποιούν σύμβολα των Γκρίζων Λύκων.

Κατά την ακρόασή του στη Εθνοσυνέλευση σε σχέση με την καταπολέμηση από τη Γαλλία των ισλαμιστών μαχητών, ο Νταρμανέν είπε επίσης ότι η διάλυση του Συλλόγου κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF), που ανακοινώθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί στις 16 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί «σε 15 ημέρες».

Ο καθηγητής Ιστορίας Σαμουέλ Πατί αποκεφαλίστηκε στις 16 Οκτωβρίου στο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, στην περιοχή του Παρισιού από έναν νεαρό ριζοσπαστικοποιημένο Τσετσένο γιατί ο καθηγητής είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

ΑΠΕ

Back to top button