Κόσμος

Γαλλία: Πάνω από 850 οι ημερήσιοι θάνατοι

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν  36.330 νέα κρούσματα της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, πολύ λιγότερα από το ρεκόρ των 52.518 κρουσμάτων που καταγράφηκε την Δευτέρα, αλλά οι 854 ημερήσιοι θάνατοι που είχαν σχέση με την ασθένεια είναι ο βαρύτερος απολογισμός μετά την 15η Απριλίου.

Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τους 416 θανάτους που αναφέρθηκαν χθες, Δευτέρα και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται τώρα σε 38.289.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στο εξής σε 1.502,763, ο πέμπτος υψηλότερος παγκοσμίως.

 Εξετάζεται εκ νέου επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Η Γαλλία μπορεί να επιβάλει εκ νέου νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παρίσι και πιθανόν στις γύρω περιοχές με την κυβέρνηση να εμφανίζεται απογοητευμένη που τόσο πολλοί άνθρωποι αγνοούν τους κανόνες τους lockdown την ώρα που τα κρούσματα COVID-19 καταγράφουν άλμα.

Η Γαλλία κατάφερε να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊου την άνοιξη επιβάλλοντας ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στην Ευρώπη. Ωστόσο, 10 μήνες μετά την έναρξη της επιδημίας και με τον χειμώνα να πλησιάζει, πολλοί είναι αυτοί που εμφανίζονται απρόθυμοι να περάσουν άλλη μια περίοδο περιορισμού.

«Είναι ανυπόφορο για αυτούς που σέβονται τους κανόνες να βλέπουν άλλους Γάλλους να τους παραβιάζουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ στον τηλεοπτικό σταθμό BFM. «Χρειαζόμαστε να λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιδημίας».

Δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Τα νέα lockdowns και οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, παρόλο που χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία βρίσκονται αντιμέτωπες με ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και τα νοσοκομεία λυγίζουν υπό το βάρος της επιδημίας.

«Η αστυνομία έχει εντοπίσει μυστικά πάρτι, ρέιβ πάρτι, ιδιωτικά δείπνα, αν και ο ιός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς», δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Η Γαλλία επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δύο τρίτα των 67 εκατ. κατοίκων της, το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου, αλλά το μέτρο ήρθη όταν ο Μακρόν έδωσε εντολή για δεύτερο lockdown από τις 30 Οκτωβρίου. Με βάση την απόφαση αυτή έκλεισαν όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις, όπως μπαρ και εστιατόρια και απαγορεύθηκαν οι ιδιωτικές συναθροίσεις. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 52.518 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ένας Παριζιάνος μολύνεται με Covid-19 κάθε 30 δευτερόλεπτα, ενώ κάθε 15 λεπτά ένας Παριζιάνος εισάγεται σε νοσοκομείο ως αποτέλεσμα της νόσου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

“Προβλέπονται” διακομιδές ασθενών με νέο κορονοϊό στη Γερμανία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.

Σήμερα το πρωί, την επομένη της επιστροφής από την αργία των Αγίων Πάντων, σε καμιά δεκαριά λύκεια στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις ή απόπειρες καταλήψεων από μαθητές, που διαμαρτύρονται κατά των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εκπαίδευση, τα οποία κρίνουν ανεπαρκή λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Η «πίεση (της επιδημίας) είναι πάρα πολύ ισχυρή σε ορισμένες περιοχές», ιδίως στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ (κεντροανατολικά) και στο Ω ντε Φρανς (βόρεια), εξήγησε ο Φρεντερίκ Βαλτού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομείων της Γαλλίας (FHF).

«Διακομιδές (ασθενών) προς άλλες περιοχές, δηλαδή προς άλλες χώρες, θα βοηθήσουν στο να μειωθεί αυτή η πίεση και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι και επιτακτικές», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως οι πρώτες μεταφορές ασθενών προς τη Γερμανία ενδέχεται να γίνουν «τις επόμενες δέκα ημέρες».

Οι υγειονομικές αρχές προβλέπουν ότι θα επέλθει «ένας βαθμός κορεσμού σε καμιά δεκαριά ημέρες» στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον Βαλτού.

ΑΠΕ

Back to top button