Καστοριά

Στ. Πέτσας: “Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει ότι δεν είναι το πρόβλημα τα σχολεία μας. Αυτό απεδείχθη και στην Καστοριά”

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

Για τον κορονοϊό

Πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το καλύτερο και το χειρότερο. Προετοιμαζόμαστε, επομένως, και για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αλλά για να ξεδιπλωθεί η στρατηγική που υπάρχει για τους επόμενους μήνες, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είδαμε μια επιθετική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό πήραμε τα πρώτα μέτρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι επιθετική ευτυχώς ακόμη. Και ελπίζουμε να μπορέσουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει να αναχαιτίσουμε αυτό το κύμα, να το φέρουμε σε μια επίπεδη κατάσταση και σιγά-σιγά σε πτωτική πορεία. Αν γίνει αυτό, τότε θα λήξουν τα μέτρα,  πιο γρήγορα.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στους Έλληνες, την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίτερα απ’ ό,τι τα πήραν άλλες ευρωπαϊκές χώρες -είμαστε αρκετές εβδομάδες πιο μπροστά- προκειμένου να ρίξουμε την επιδημιολογική καμπύλη τώρα και να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Αν τηρήσουμε, λοιπόν, όλοι τα μέτρα, τότε θα μπορέσουμε πραγματικά να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τον Δεκέμβριο. Αν δεν τα τηρήσουμε θα πηγαίνουμε σε μία πορεία σκλήρυνσης και όχι χαλάρωσης.

Για το Σύστημα Υγείας

Να είμαστε ξεκάθαροι όταν λέμε για «πεταμένα» λεφτά. «Πεταμένα» λεφτά για τις Μ.Ε.Θ. δεν υπάρχουν. «Πεταμένα» λεφτά αφορούσαν οι  προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, η πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις Μ.Ε.Θ., ήταν από τον Μάρτιο να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ., προκειμένου να ενισχυθεί το Σύστημα. Επομένως, θα έπρεπε να δίνουμε από τις 13-14 Μαρτίου μέχρι και τέλος Οκτωβρίου, για παράδειγμα, για 331 κλίνες ιδιωτικών κλινικών, 1.600 ευρώ την ημέρα για κάθε μια επί 230  ημέρες. Έτσι θα είχαμε δώσει πάνω από 120 εκατομμύρια σε κλίνες Μ.Ε.Θ., που δεν τις χρειαζόμασταν.

Το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι αν θ’ αντέξει το Σύστημα Υγείας. Έχουν γίνει 7.000 προσλήψεις, είχαμε 557 Μ.Ε.Θ. κι έχουμε 974. Στις 17/9 είχαμε στην Αθήνα 75 κλίνες Μ.Ε.Θ.. Σήμερα έχουμε 140. Μπαίνουν κλίνες Μ.Ε.Θ. στο Σύστημα, αλλά πρέπει να το προστατεύσουμε για να μη φτάσει στα όριά του. Αυτό είναι αυτονόητο. Γι’ αυτό παίρνουμε τα περιοριστικά μέτρα.

Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, η οποία δέχεται περιστατικά και από όμορους Νομούς, που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένοι. Εκεί θα έχουμε το μεγαλύτερο στοίχημα τις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτό μπήκε σ’ εφαρμογή το σχέδιο του κ. Κικίλια, με 43 νέες κλίνες Μ.Ε.Θ., που μπαίνουν στο Σύστημα για ν’ αντιμετωπίσουν την πίεση.

Για τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες

Τα σχολεία έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά κι αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας, που προσαρμόστηκαν πάρα πολύ και στους εκπαιδευτικούς μας. Έχουμε δει ότι δεν υπήρχε μεγάλη ενδοσχολική διασπορά. Συνήθως τα κρούσματα πηγαίνουν από έξω προς τα μέσα και δεν υπάρχει διασπορά μεταξύ των μαθητών. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Και το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει ότι δεν είναι το πρόβλημα τα σχολεία μας. Αυτό απεδείχθη και στην Καστοριά και στην Κοζάνη. Σε όλες τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές αυτές που ήταν στο «κόκκινο», απεδείχθη ότι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ ήταν κάτω της μονάδας, 0,6%. Μόνο τέσσερα τεστ ήταν θετικά στα 660 που έγιναν στις περιοχές αυτές. Άρα, δεν υπήρχε θέμα διασποράς μέσα στα σχολεία. Όμως, οι ειδικοί χθες αποφάσισαν ότι καλό είναι για τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση. Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά ενδεχομένως, μέσα από την κοινότητα, σιγά σιγά να μπει ο ιός και στο σχολείο. Αυτή ήταν η λογική που ανέπτυξαν οι ειδικοί χθες το βράδυ και γι’ αυτό κάναμε αυτή την αλλαγή. Ίσως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες να μας δείξουν το δρόμο, δηλαδή να δούμε εάν πρέπει να το εφαρμόσουμε και κάπου αλλού ή όχι. Επαναλαμβάνω, όμως, το επιδημιολογικό φορτίο, δεν φαίνεται να το έχουν τα σχολεία μας. Οι ειδικοί συνέστησαν χθες για τα Λύκεια να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση, ενώ η πρόθεσή μας, ήταν να είναι ανοιχτά. Ακολουθήσαμε τη συμβουλή των ειδικών και θα δούμε πώς θα δουλέψει στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.

Για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου

Στις προθέσεις μας είναι να μιλήσουμε με τα πολιτικά κόμματα και να τους θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους. Ως οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να κινηθούμε με έναν τέτοιο τρόπο, που να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από τη διασπορά του κορονοϊού.  Η πρόθεσή μας, κατ’ αρχάς, είναι να συνομιλήσουμε και να θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Υπάρχει, όπως πάντα, μία λεπτή ισορροπία σε ό,τι αφορά στα συνταγματικά δικαιώματα, τα οποία -όπως έχουμε πει- είναι αναφαίρετα. Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει από την Πρωτομαγιά και τις εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Συνέχεια στο emvolos.gr

 

Back to top button