Το ελληνικό πέτρινο γεφύρι με την τέλεια καμάρα βρίσκεται στην Καστοριά (βίντεο)

Ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα έχεις σίγουρα συναντήσει και θαυμάσει πολλά πέτρινα γεφύρια. Μάστορες που ταξίδευαν σε όλη τη χώρα και έφτιαχναν αριστουργήματα από πέτρα με την ιδιαίτερη τέχνη τους. Ένα από αυτά τα πέτρινα γεφύρια έχει μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά το σχήμα του και βρίσκεται στην Καστοριά.
Ο λόγος για το Γεφύρι Δενδροχωρίου το οποίο δεν είναι τόσο γνωστό σε πολλούς αλλά άκρως εντυπωσιακό. Είναι ένα ελληνικό μονότοξο πέτρινο γεφύρι του οποίου η καμάρα σχηματίζει σχεδόν τέλειο κύκλο.
Το ελληνικό πέτρινο γεφύρι που έχει καμάρα σχεδόν τέλειου κύκλου
Το Γεφύρι Δενδροχωρίου γεφυρώνει τον ποταμό Λαδοπόταμο στην Καστοριά. Το μονότξο πέτρινο αυτό γεφύρι κατασκευάστηκε περίπου το 1866 από έναν ντόπιο σπουδαίο πρωτομάστορα, τον Σδρόλιο. Από τότε στέκει εκεί και αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης που αξίζει να θαυμάσεις έστω και μια φορά από κοντά.
Αυτό που κάνει το γεφύρι ξεχωριστό είναι με σιγουριά η κατασκευή του και συγκεκριμένα η καμάρα του. Κι αυτό γιατί το άνοιγμα του τόξου του σχηματίζει καμάρα σε σχήμα σχεδόν τέλειου κύκλου.Επιπλέον παρουσιάζει μια ιδιαίτερη τεχνική. Έχει μια τέτοια κατασκευή έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτεται η απόσταση ανάμεσα στις βραχώδεις προεξοχές στις οποίες στηρίζεται. Κάποτε η εικόνα σε εκείνη την περιοχή ήταν ακόμη πιο ζωντανή. Σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι υπήρχαν κάποτε σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας νερόμυλος και ένα χάνι.
Μπορείς να θαυμάσεις το γεφύρι από το βίντεο του καναλιού Andreas Koutsothanasis στο Youtube

Περισσότερα στο exploringgreece.tv

shares