Καστοριά

Τα αιτήματα του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Λεύκης

Στην προσπάθειά μας να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητα μας ευελπιστούμε σε μια άμεση λύση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο οικισμός μας και ειδικότερα ο Σύλλογος Νέας Λεύκης.
Το παρακάτω κείμενο έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Πάνω από όλα προέχει η υγεία όλων και αυτό είναι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή. Η δύσκολή κατάσταση που βιώνουμε αυτές τις μέρες απαιτεί ψυχραιμία ηρεμία και σίγουρα προσοχή από όλους και όλες.
Οι επόμενες μέρες θα είναι ίσως οι χειρότερες μέρες των τελευταίων ετών και τα φετινά Χριστούγεννα ίσως τα πιο περίεργα που θα ζήσουμε. Διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο την υγεία μας. Αισιοδοξία και θετική ενέργεια έτσι ώστε να μάθουμε να αγωνιζόμαστε πλέον για ένα καλύτερο μέλλον ΟΛΩΝ.
Ο πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Λεύκης βρίσκεται στον οικισμό Νέας Λεύκης Κοινότητας Λεύκης του Δήμου Καστοριάς. Λόγω της χωροταξικής του θέσης όμως που καταλαμβάνει ο συγκεκριμένος τόπος βρίσκεται πολλές φορές εντός των αρμοδιοτήτων της Κοινότητας Μανιάκων. Μόλις 3 χλμ από τη πόλη της Καστοριάς και λιγότερο από 200μ από τις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και το χώρο σίτισης τους.
Από το 1999 λειτουργεί ο Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνος του οποίου οι κτήτορες είναι ο Σταύρος και Κυριάκος Νακασιάν με αποτέλεσμα πολλοί πιστοί κάθε Κυριακή και σε πολλές ακόμη εορτές να εκκλησιάζονται, δίχως να χάνουν το θρησκευτικό τους προσανατολισμό.
Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής εγκαταστάθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι οποίοι προέρχονταν οι περισσότεροι από προσφυγικές ποντιακής καταγωγής, ορεινές περιοχές του Νομού Καστοριάς. Σήμερα με τη πάροδο του χρόνου εγκαταστάθηκαν και άλλοι κάτοικοι προερχόμενοι από διάφορες περιοχές του Ν.Καστοριάς αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.
Τα προβλήματα της εποχής τότε, όπως το ρυμοτομικό σχέδιο, το οδικό δίκτυο, τα ολοκληρωμένα σχέδια σύνδεσης ύδρευσης και αποχέτευσης και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Συλλόγου Νέας Λεύκης το 1977.
Η καθημερινότητα ενός ανθρώπου μέσα σε ένα πλήθος ατόμων, η οποία πραγματοποιείται σε ένα υγιές περιβάλλον με όλες τις κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν οι σύγχρονες αναπτυσσόμενες περιοχές, που έχει ως βασικό μέλημα την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι σίγουρο πως θα επιφέρει τα επιθυμητά για όλους αποτελέσματα τα οποία έχουν ως μοναδικό στόχο τη σταθερότητα και την ευημερία της κοινωνίας αυτής.
Η συνέχιση της ελληνικής παράδοσης, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αποτελούν από τους βασικότερους λόγους ύπαρξης του Συλλόγου. Κατά τη διάρκεια του έτους πολλές δραστηριότητες πραγματοποιούνται οι οποίες γίνονται πόλος έλξης εκατοντάδων ανθρώπων.
Τα μέλη του Συλλόγου στο σύνολο τους είναι άτομα ηλικίας 30 έως 40 ετών, άνθρωποι με οικογένειες, προσωπικότητες με θέληση, ομαδικότητα και πάνω από όλα εθελοντές για μια κοινωνία καλύτερη και προοδευτική.
Συγκεκριμένα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που υλοποίει κάθε χρόνο ο Σύλλογος είναι:
📷 Συμμετοχή στα Ραγκουτσάρια 6,7 & 8 Ιανουαρίου.
📷 Κοπή Βασιλόπιτας για τον ερχομό του νέου έτους.
📷 Ετήσιος χειμερινός χορός για την εορτή του Ι.Ν Αγίου Τρύφωνα.
📷 Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις 31 Ιανουαρίου παραμονή της εορτής του Ι.Ν Αγίου Τρύφωνος
📷 Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις ανήμερα της εορτής του Ι.Ν Αγίου Τρύφωνος 01 Φεβρουαρίου
📷 Συμμετοχή στις Απόκριες με το άναμμα του παραδοσιακής ‘’Μπουμπούνας’’
📷 Ετήσιος διαγωνισμός ‘’Αυγομαχίας’’ που πραγματοποιείται στην αίθουσα του Συλλόγου.
📷 Συμμετοχή στις ετήσιες εκδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος στην πόλη της Καστοριάς για την Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου.
📷 Δημιουργία υπαίθριων εκδηλώσεων που ονομάζονται από το 2018 ‘’Πολιτιστικές εκδηλώσεις Νέας Λεύκης ΄΄ Σταύρος Νακασιάν΄΄
📷 Συμμετοχή του ποντιακού μας χορευτικού σε διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούν σε άλλους Συλλόγους του Νομού Καστοριάς.
📷 Συμμετοχή σε διάφορες ημερίδες-συναντήσεις που αφορούν την πολιτιστική μας παράδοση εντός και εκτός Ν.Καστοριάς.
📷 Συμμετοχή των μελών στα κάλαντα Χριστουγέννων
📷 Συμμέτοχη των μελών σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος στο κτίριο του Συλλόγου όπως Κάλεσμα Αή Βασίλη, διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις.
📷 Συμμετοχή σε διάφορες εργασίες καθαρισμού που αφορούν γενικότερα τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του Συλλόγου και το πάρκο απέναντι από τον Ι.Ν Αγίου Τρύφωνα, καθώς επίσης και άλλους κοινούς χώρους πρασίνου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που λειτουργεί ο Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνος, ο Σύλλογος μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή συνεργάζονται αρμονικά με σκοπό το κοινό καλό του τόπου μας και της ορθοδοξίας μας.
Επίσης κατά τη διάρκεια του έτους στην αίθουσα λειτουργούν διάφορα τμήματα για τα μέλη μας όπως :
📷 Τμήμα εκμάθησης ποντιακών χορών για διάφορες ηλικίες,
📷 Τμήμα εκμάθησης και άλλων παραδοσιακών χορών.
📷 Τμήμα θεατρικού εργαστήρι για τους μικρούς μας φίλους
📷 Τμήμα δανειστικής βιβλιοθήκης κυρίως πολιτιστικού περιεχομένου με σκοπό το δανεισμό βιβλίων σε όλα τα μέλη.
📷 Τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας.
📷 Τμήμα ενημέρωσης διάφορων επίκαιρων γεγονότων.
📷 Τμήμα ζωγραφικής για τους μικρούς μας φίλους.
📷 Τμήμα εκμάθησης πρώτων βοηθειών.
📷 Διάφορες συναντήσεις-συζητήσεις για την υγεία.
📷 Διάφορες παρουσιάσεις παραδοσιακής ιστορίας.
Η ανάγκη όλων των κατοίκων και φίλων της Νέας Λεύκης να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω καθορίζουν ένα σύνολο ενεργό στα πολιτιστικά δρώμενα, άξιο συνεχιστή της παράδοσης των Ελλήνων και σίγουρα ένα Σύλλογο με όραμα για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ο λόγος της έκθεσής αυτής είναι να αντιμετωπιστούν και στη συνέχεια να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μας.
Αναλυτικά παραθέτουμε τις προτάσεις μας.
1. Όλες οι εκδηλώσεις του Συλλόγου μας και ιδιαίτερα την εποχή του χειμώνα πραγματοποιούνται στην αίθουσα του κτιρίου η οποία σε συνδυασμό με το γραφεία που διαθέτει καθιστούν ένα χώρο παρά πολύ μικρό. Για το λόγο αυτό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες μας θα ήταν χρήσιμο η κατασκευή ενός ορόφου με σκεπή ακριβώς πάνω από το ισόγειο αφενός να στεγάσουμε όλα τα γραφεία μας και αφετέρου να εξοικονομηθεί περισσότερο χώρος στο ισόγειο τόσο για την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων, τόσο και για τις γενικές συνελεύσεις των μελών μας.
2. Ένα μείζον θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τους κατοίκους του οικισμού είναι η κακή κατάσταση που βρίσκεται η παιδική χαρά και ο περιβάλλοντας χώρος. Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι στη συγκεκριμένη γειτονιά υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών ηλικίας 1 έως 13 ετών και καθημερινά επισκέπτονται το τόπο αυτό.
Η παλαιότητα των οργάνων έχει οδηγήσει στη μη λειτουργία τους. Το έδαφος έχει διαβρωθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και σε συνδυασμό με τη συστηματική χρήση των παιδιών πάνω σε αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ανάγλυφου δυσπρόσιτο τόσο για τα μικρά παιδιά τόσο και για τους γονείς τους. Τέλος δίχως ενισχυμένη περίφραξη του χώρου πέρα από τις ακαθαρσίες των ζώων υπάρχει πιθανότητα κάποιου ατυχήματος διότι οι προσόψεις του γηπέδου περιβάλλονται από το οδικό δίκτυο. Για λόγους που αναφέρονται παραπάνω αιτούμαστε μια παιδική χαρά κατάλληλη με όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται καθώς και και μια σωστή περίφραξη η οποία θα αποτρέψει πιθανόν κάποιο δυσάρεστο γεγονός.
Αξίζει να σημειωθεί εάν κριθεί ακατάλληλος ο χώρος αυτός προτείνουμε τα οικοδομικά τετράγωνα Γ168 & Γ169 τα οποία βρίσκονται εντός πολεοδομικής μελέτης και προορίζονται για πράσινο και παιδική χαρά αντίστοιχα.
3. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο κακός φωτισμός που υπάρχει στο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου μας στο οικοδομικό τετράγωνο Γ173.Για το λόγο αυτό αιτούμαστε την τοποθέτηση καινούργιων φωτιστικών εξωτερικού χώρου. Σε περίπτωση όμως που δεν είναι εφικτό αυτό καλό θα ήταν να γίνει αντικατάσταση των φωτιστικών που υπάρχουν σήμερα στο χώρο με λάμπες τελευταίας τεχνολογίας. Επίσης αιτούμαστε στον ίδιο περιβάλλοντα χώρο να αντικατασταθούν τα παγκάκια τα οποία λόγω παλαιότητας έχουν καταστραφεί.
4. Αιτούμαστε τη κατασκευή ενός κιόσκι με ξύλινη επένδυση εντός του οικοδομικού τετραγώνου Γ173 και συγκεκριμένα στο χώρο της εξέδρας και στο χώρο της βρύσης, αφενός θα διευκολύνει αρκετά στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις υπαίθριες εκδηλώσεις μας, αφετέρου θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα όλων των κατοίκων της Νέας Λεύκης οι οποίοι θέλουν να περάσουν τον ελεύθερο τους χρόνο εκεί.
5. Όπως αναφέραμε πιο πάνω οι επισκέπτες που βρίσκονται στο χώρο της παιδικής χαράς καθημερινά είναι αρκετοί και για το λόγο αυτό αιτούμαστε τη τοποθέτηση ειδικών πλακιδίων στις κεντρικές σκάλες του Ο.Τ Γ173 οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουμε κάποιο ατύχημα.
6. Θα ήταν χρήσιμο και στο μέλλον απαραίτητο μια γενική μελέτη και στη συνέχεια η υλοποίηση της η οποία θα οδηγούσε στην ολική ανάπλαση του Ο.Τ173 το οποίο θα εξυπηρετούσε στο μεγαλύτερο βαθμό τους κατοίκους της Νέας Λεύκης, τις ανάγκες αυτών για βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με κύριο σκοπό την ασφάλεια των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
7. Λόγω της θέσης που έχει ο οικισμός μας ένα μεγάλο πρόβλημα που ακόμη και σήμερα απασχολεί τους κατοίκους της Νέας Λεύκης είναι το οδικό δίκτυο. Ύστερα από την ολοκλήρωση του οδικού άξονα της Εγνατίας (Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγήή) η περιοχή μας αποτελεί τη δεύτερη είσοδος που έχει η πόλη μας όταν την επισκέπτεται κάποιος για πρώτη φορά. Η συχνή κυκλοφορία που έχουν τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Νεστορίου στο τμήμα της Νέας Λεύκης αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους του οικισμού μας σε συνδυασμό με την πληθώρα καταστημάτων αυξάνει όλο και περισσότερο την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος μεταξύ των οχημάτων αλλά και μεταξύ οχημάτων και πεζών. Η πρόσβαση των πεζών ειδικά σε ώρες αιχμής σε όλο αυτό το συγκεκριμένο μήκος του οδικού δικτύου γίνεται όλο και δυσκολότερη εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας που έχουν τα οχήματα κατά τη διέλευση τους. Αξίζει να αναφερθεί παλαιότερα υπήρξαν ατυχήματα παιδιών με οχήματα ευτυχώς όμως όχι θανατηφόρα.
Για να μη θρηνήσουμε όμως θύματα στο μέλλον και να αποτρέψουμε πιθανόν ατυχήματα καταθέτουμε ορισμένες προτάσεις:
I. Κατασκευή κόμβου στην είσοδο της Νέας Λεύκης μειώνοντας την πιθανότητα κάποιου δυστυχήματος καθώς πολλά οχήματα χρησιμοποιούν λανθασμένες θέσεις εισόδου και εξόδου αντίστοιχα σε συνδυασμό με το κακό οδόστρωμα και τις υψομετρικές διαφορές με αποτέλεσμα στο παρελθόν να έχουν προκληθεί αρκετά ατυχήματα.
Αξίζει να σημειωθεί εάν η κατασκευή του κόμβου είναι αδύνατον να γίνει αποτελεσματικό έργο στην αποφυγή κάποιου ατυχήματος είναι η σωστή κατασκευή των υψομέτρων του οδοστρώματος και η οριζόντια σήμανση
II. Πεζοδρόμηση και κατάλληλος φωτισμός από τα φανάρια Μανιάκων-Νέας Λεύκης έως τη στάση Αστικών Λεωφορείων (Κατάστημα οικοδομικών υλικών Παπαθωμά)
III. Μονοδρόμηση της οδού Σινώπης στη Νέα Λεύκη η τμήμα αυτής.
IV. Κατασκευή κυκλικού κόμβου ή μόνο εκχωμάτωση υλικών έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα λόγω μη σωστής ορατότητας ανόδου και καθόδου επί του σημείου ακριβώς πάνω από το κτίριο του Συλλόγου Νέας Λεύκης.
V. Πεζοδρόμηση και κατάλληλος φωτισμός από τον Ι.Ν Αγίου Τρύφωνος έως την είσοδο του κυλικείου της Σχολής Θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
VI. Όριο μέγιστης ταχύτητας 40χλμ/ώρα στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Νεστορίου και συγκεκριμένα στο τμήμα 300 μέτρων που αρχίζει από το κατάστημα της Κλειώ Νικολάου και τελειώνει στο κατάστημα του Γκλαβίνα Χαράλαμπου.
Ο τρόπος για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο έργο είναι η τοποθέτηση ειδικού υλικού πάνω στο οδόστρωμα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό το έργο αυτό, θα ήταν χρήσιμο η κατασκευή γέφυρας σε κάποιο σημείο του τμήματος αυτού έτσι ώστε η διέλευση των πεζών να γίνεται με ασφάλεια.
VII. Τοποθέτηση μεγαλύτερου καθρέπτη στη στροφή που υπάρχει μπροστά από τον Ι.Ν του Αγίου Τρύφωνος έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα από τους οδηγούς, με στόχο την αποφυγή ατυχήματος. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθεί τμήμα του Ο.Τ 173 για να επιτευχτεί ο επιθυμητός στόχος.
VIII. Κατασκευή κυκλικού κόμβου στα Φανάρια Μανιάκων-Νέας Λεύκης, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η ταχύτητα των οχημάτων αποφεύγοντας κάποιο ατύχημα.
IX. Ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου Νέας Λεύκης-Λεύκης συνολικού μήκους 1000,00 μέτρων τμήμα που έχει ως αρχή το εργαστήρι Ξυλείας Συλβακή και τέλος τις βρύσες που ενώνει το παραπάνω τμήμα με την επαρχιακή οδού Καστοριάς-Κορομηλιάς.
Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Λεύκης θα συνεχίσει με πάθος να αγωνίζεται για την παράδοση του τόπου μας για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας και με ζήλο θα υπερασπίζεται το κοινό ολόκληρης της κοινωνίας.
Με τιμή το ΔΣ
Ο πρόεδρος Ο Γραμματέας

 

Back to top button