Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Ολ. Τελιγιορίδου: Ακυρώνουν τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην Καστοριά και προτείνουν να το δημιουργήσουν σε άλλη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας

Να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τον περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σαββόπουλο για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην  Καστοριά, οι υποδομές του οποίου ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ή αν σχεδιάζουν να το κάνουν αλλού

Το σχέδιο της ΝΔ ούτε για δίκαιη μετάβαση μιλάει αλλά και ούτε για όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Το χειρότερο όλων όμως είναι, πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμία πρόταση για την Καστοριά αλλά επιπλέον στο νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της Περιφερειακής αρχής χάνονται έργα για την Καστοριά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως δεν γίνεται καμία αναφορά για  τη σύνδεση του αεροδρομίου με τη σιδηροδρομική γραμμή Άργος Ορεστικό – Πόγραδετς – Δυτική Ευρώπη και  Άργος Ορεστικό – Θεσσαλονίκη – Ανατολική Ευρώπη,  που ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η σύνδεση σχεδιάστηκε για να καταστήσει την Καστοριά διαμετακομιστικό κέντρο όπως είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό το έργο έχει ξεκινήσει, έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχει εγκριθεί η μελέτη από το interreg, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις συμφωνίας με Αλβανία και έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Δίκτυο. Η αναβάθμιση  του αεροδρομίου Καστοριάς και η σύνδεση του με το σιδηρόδρομο δεν θα είναι μόνο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, αλλά οι συνδεδεμένες συγκοινωνίες (οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομος και αεροπορική σύνδεση) είναι βασικές  υποδομές ενός διαμετακομιστικού κέντρου (logistics) που θα προσφέρει στην Καστοριά εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση όμως της ΝΔ και τα τοπικά της στελέχη στη Δυτική Μακεδονία διακινούν προτάσεις με δηλώσεις και δημοσιεύματα, στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, για τη μεταφορά δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου σε άλλη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

Ζητώ από την Περιφερειακή αρχή, τον Περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς να τοποθετηθούν δημόσια και να ξεκαθαρίσουν προς τους πολίτες αν ακυρώνουν τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην Καστοριά και αν προτείνουν  όπως μαθαίνουμε να το δημιουργήσουν σε άλλη πόλη.

Καλώ επίσης τους Δημάρχους της Π.Ε. Καστοριάς,  για συντονισμένες ενέργειες ώστε από κοινού να αποτρέψουμε την κλοπή ενός έργου που έχει ξεκινήσει, μιας πολύ σημαντικής αναπτυξιακής υποδομής, που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις στην  Καστοριά.

Ολυμπία Τελιγιορίδου   

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς

Back to top button