ΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Εllinikahoaxes: Το lockdown ΔΕΝ έγινε για να πραγματοποιηθεί μεταφορά προσφύγων στο Νεστόριο

Ισχυρισμός: Το lockdown έγινε για να μεταφερθούν 17.000 άτομα, κυρίως Πακιστανοί και Αφγανοί, στο Νεστόριο Καστοριάς με σκοπό να δημιουργηθεί εκεί μουσουλμανική συνοικία

Ο ισχυρισμός ότι το lockdown συσχετίζεται με την μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο Νεστόριο Καστοριάς κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κάποιες ιστοσελίδες.

Παραδείγματα: salaminionvima.gr

Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις που εντοπίστηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς χρηστών του Facebook, θα δημιουργηθεί “Μουσουλμανική συνοικία” ή “Ισλαμική Πολιτεία” στο Νεστόριο Καστοριάς με πάνω από 17.000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ακόμη, αναφέρεται ότι η μεταγωγή τους γίνεται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σε κάποιες από τις κοινοποιήσεις επισυνάπτονται 2 φωτογραφίες που “αποδεικνύουν” το πέρασμα των προσφύγων και των μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη.

Κοινοποίηση από προσωπικό λογαριασμό στο Facebook
Κοινοποίηση από προσωπικό λογαριασμό χρήστη του Facebook όπου το μήνυμα είναι ενσωματωμένο σε εικόνα.

Καμία μετακίνηση προσφύγων προς το Νεστόριο Καστοριάς

Ο εν λόγω ψευδής ισχυρισμός ξεκίνησε να διαμοιράζεται στο Facebook στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα κατά την οποία ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης μετά την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη είχε περάσει στο επίπεδο 4, γεγονός που σήμαινε την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12:30 έως τις 05:00.

Ο κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, Δήμαρχος του Νεστορίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, χαρακτήρισε ψευδή τα δημοσιεύματα και τόνισε ότι δεν υπάρχει μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς την περιοχή. Όπως μας ανέφερε, είναι και ο ίδιος γνώστης αυτών των ψευδών ισχυρισμών. Επίσης, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μας επιβέβαιωσε κι αυτό ότι δεν θα μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στο Νεστόριο Καστοριάς.


Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, τα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων πάρθηκαν καθώς παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία, η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια οδήγησε την κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός καθολικού lockdown. Οι δύο αποφάσεις δεν συνδέονται με το μεταναστευτικό ζήτημα. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε σημεία της Θεσσαλονίκης είναι παλαιότερες (2016 και 2018) και δεν συνδέονται με την πανδημία.

Σπυριδούλα Μάρκου

Περισσότερα στο ellinikahoaxes.gr

 

 

 

 

Back to top button